Sernik z miodem
EkspertOdKuchni
Sernik z miodem to pyszna i aromatyczna wariacja klasycznego sernika, wzbogacona delikatnym smakiem miodu. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie kremowe wypieki. Połączenie herbatnikowego spodu z puszystą masą serową z dodatkiem miodu i wanilii to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia. Sernik nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Smacznego!
0
0 / 0
Sernik z miodem to pyszna i aromatyczna wariacja klasycznego sernika, wzbogacona delikatnym smakiem miodu. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie kremowe wypieki. Połączenie herbatnikowego spodu z puszystą masą serową z dodatkiem miodu i wanilii to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia. Sernik nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Smacznego!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg twaróg mielony 18%
250 g mascarpone
300 g miód
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. laska wanilii
200 g herbatniki
50 g masło roztopione
1 szcz. sól
3 szt. jaja kurze
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (termoobieg).
W malakserze pokruszyć dokładnie herbatniki, połączyć je z odrobiną soli i roztopionym masłem (50g).
Tortownicę (24 cm średnicy) wyłożyć od spodu papierem do pieczenia, wsypać pokruszone ciastka z masłem i ugnieść palcami, formując spód. Wstawić do piekarnika na około 8 minut.
Do misy włożyć twaróg, mascarpone, miód, jajka i żółtka, wanilię oraz szczyptę soli. Całość mieszać na wolnych obrotach mikserem - nie można ubić masy, ma się ona tylko wymieszać. Masę przelać do tortownicy. Do piekarnika na sam dół wstawić naczynie z zagotowaną wodą (blachę lub naczynie żaroodporne duże), na środkowym poziomie piekarnika ustawić tortownicę z sernikiem.
Piec około 50 minut w 160 stopniach. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby sernik powoli stygł. Następnie wyciągnąć go, nożem ostrożnie oddzielić od brzegów formy, wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć na całą noc do lodówki.
Można polać sernik np. lukrem pomarańczowym.