Sernik z miodem
EkspertOdKuchni
Sernik z miodem to pyszna i aromatyczna wariacja klasycznego sernika, wzbogacona delikatnym smakiem miodu. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie kremowe wypieki. Połączenie herbatnikowego spodu z puszystą masą serową z dodatkiem miodu i wanilii to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia. Sernik nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik z miodem to pyszna i aromatyczna wariacja klasycznego sernika, wzbogacona delikatnym smakiem miodu. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie kremowe wypieki. Połączenie herbatnikowego spodu z puszystą masą serową z dodatkiem miodu i wanilii to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia. Sernik nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Smacznego!
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg twaróg mielony 18%
250 g mascarpone
300 g miód
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. laska wanilii
200 g herbatniki
50 g masło roztopione
1 szczyp. sól
3 szt. jaja kurze
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (termoobieg).
W malakserze pokruszyć dokładnie herbatniki, połączyć je z odrobiną soli i roztopionym masłem (50g).
Tortownicę (24 cm średnicy) wyłożyć od spodu papierem do pieczenia, wsypać pokruszone ciastka z masłem i ugnieść palcami, formując spód. Wstawić do piekarnika na około 8 minut.
Do misy włożyć twaróg, mascarpone, miód, jajka i żółtka, wanilię oraz szczyptę soli. Całość mieszać na wolnych obrotach mikserem - nie można ubić masy, ma się ona tylko wymieszać. Masę przelać do tortownicy. Do piekarnika na sam dół wstawić naczynie z zagotowaną wodą (blachę lub naczynie żaroodporne duże), na środkowym poziomie piekarnika ustawić tortownicę z sernikiem.
Piec około 50 minut w 160 stopniach. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby sernik powoli stygł. Następnie wyciągnąć go, nożem ostrożnie oddzielić od brzegów formy, wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć na całą noc do lodówki.
Można polać sernik np. lukrem pomarańczowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
468
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.