Sernik z miodem

EkspertOdKuchni
Sernik z miodem

0

0 / 0

Sernik z miodem to pyszna i aromatyczna wariacja klasycznego sernika, wzbogacona delikatnym smakiem miodu. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie kremowe wypieki. Połączenie herbatnikowego spodu z puszystą masą serową z dodatkiem miodu i wanilii to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia. Sernik nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Smacznego!

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg twaróg mielony 18%

250 g mascarpone

300 g miód

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. laska wanilii

200 g herbatniki

50 g masło roztopione

1 szcz. sól

3 szt. jaja kurze

Przygotowanie


1

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (termoobieg).

2

W malakserze pokruszyć dokładnie herbatniki, połączyć je z odrobiną soli i roztopionym masłem (50g).

3

Tortownicę (24 cm średnicy) wyłożyć od spodu papierem do pieczenia, wsypać pokruszone ciastka z masłem i ugnieść palcami, formując spód. Wstawić do piekarnika na około 8 minut.

4

Do misy włożyć twaróg, mascarpone, miód, jajka i żółtka, wanilię oraz szczyptę soli. Całość mieszać na wolnych obrotach mikserem - nie można ubić masy, ma się ona tylko wymieszać. Masę przelać do tortownicy. Do piekarnika na sam dół wstawić naczynie z zagotowaną wodą (blachę lub naczynie żaroodporne duże), na środkowym poziomie piekarnika ustawić tortownicę z sernikiem.

5

Piec około 50 minut w 160 stopniach. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby sernik powoli stygł. Następnie wyciągnąć go, nożem ostrożnie oddzielić od brzegów formy, wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć na całą noc do lodówki.

6

Można polać sernik np. lukrem pomarańczowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły