Sernik z makiem

uwielbiampl
Sernik z makiem

1

0 / 0

Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, które zadowoli gusta wszystkich domowników? Przedstawiamy przepis na pyszny, puszysty sernik z makiem, który można podawać z polewą czekoladową.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg ser do serników

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. olejek waniliowy

300 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g margaryna zwykła

150 g cukier

150 g cukier

150 g margaryna zwykła

900 g masa makowa

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

3 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń śmietankowy

2 łyżka śmietana 18%

Przygotowanie


1

Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy miękkie ciasto.

2

Następnie ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę.

3

Na ciasto wykładamy masę makową.

4

Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy jajka, budyń w proszku oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.

5

Masę serową wylewamy na masę makową.

6

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny, aż ser się lekko zarumieni. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

830

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły