1

Składniki

300 Gramów
1 Kilogram
Ser do serników
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
Olejek waniliowy
200 Gramów
margaryna zwykła
150 Gramów
cukier
150 Gramów
cukier
150 Gramów
margaryna zwykła
900 Gramów
Masa makowa
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
3 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
budyń śmietankowy
2 Łyżki
śmietana 18%
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy miękkie ciasto.
  2. Następnie ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę.
  3. Na ciasto wykładamy masę makową.
  4. Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy jajka, budyń w proszku oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.
  5. Masę serową wylewamy na masę makową.
  6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny, aż ser się lekko zarumieni. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.

Opis

Ciasto idealne na święta

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Makowiec

Średni Do 1 godz
Makowiec

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!