1

Składniki

360 Gramów
1.2 Kilograma
Ser do serników
1.2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1.2 Łyżeczki
Olejek waniliowy
240 Gramów
margaryna zwykła
180 Gramów
cukier
180 Gramów
cukier
180 Gramów
margaryna zwykła
1080 Gramów
Masa makowa
3.6 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1.2 Sztuki
CUKIER WANILIOWY
3.6 Sztuki
jaja kurze całe
2.4 Sztuki
budyń śmietankowy
2.4 Łyżki
śmietana 18%
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy miękkie ciasto.
  2. Następnie ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę.
  3. Na ciasto wykładamy masę makową.
  4. Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy jajka, budyń w proszku oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.
  5. Masę serową wylewamy na masę makową.
  6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny, aż ser się lekko zarumieni. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.

Opis

Ciasto idealne na święta

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Makowiec

Średni Do 1 godz
Makowiec

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!