Sernik z makiem
uwielbiampl
Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, które zadowoli gusta wszystkich domowników? Przedstawiamy przepis na pyszny, puszysty sernik z makiem, który można podawać z polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
830
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, które zadowoli gusta wszystkich domowników? Przedstawiamy przepis na pyszny, puszysty sernik z makiem, który można podawać z polewą czekoladową.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ser do serników
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. olejek waniliowy
300 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g margaryna zwykła
150 g cukier
150 g cukier
150 g margaryna zwykła
900 g masa makowa
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
2 łyżka śmietana 18%
Przygotowanie
Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy miękkie ciasto.
Następnie ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę.
Na ciasto wykładamy masę makową.
Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Gdy masa jest już jednolita, dodajemy jajka, budyń w proszku oraz aromat. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.
Masę serową wylewamy na masę makową.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny, aż ser się lekko zarumieni. Po wystudzeniu polewamy polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
830
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.