Sernik z kruszonką i borówkami

Lubella

Sernik z kruszonką i borówkami to prosty, ale efektowny wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ma klasyczny, waniliowy smak, przełamany owocową warstwą i wykończony złocistą, chrupiącą kruszonką. Dzięki borówkom nie jest zbyt słodki, a kruszonka nadaje mu przyjemną strukturę. To ciasto, które z powodzeniem zastąpi klasyczny sernik na święta, spotkania rodzinne czy letnie przyjęcia. Smakuje dobrze solo lub z filiżanką kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik z kruszonką i borówkami to prosty, ale efektowny wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ma klasyczny, waniliowy smak, przełamany owocową warstwą i wykończony złocistą, chrupiącą kruszonką. Dzięki borówkom nie jest zbyt słodki, a kruszonka nadaje mu przyjemną strukturę. To ciasto, które z powodzeniem zastąpi klasyczny sernik na święta, spotkania rodzinne czy letnie przyjęcia. Smakuje dobrze solo lub z filiżanką kawy.
10
Składniki
12 min
Przygotowanie
Składniki
120 porcji
Kruche ciasto
250 g mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
160 g masło
100 g cukier
Masa serowa
800 g twaróg sernikowy
3 szt. jaja
50 g mąka ziemnaczana
125 g cukier
Owoce
400 g borówki
2 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Składniki na kruche ciasto szybko wymieszać i zagnieść w kulę.
Ciasto podzielić na trzy jednakowe części.
Dwie części rozgnieść w spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto owinąć folią i również schować do lodówki.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C góra-dół i piec około 15 minut, aż się zarumieni z wierzchu.
W misce umieścić składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia składników, nie ubijać.
Wlać masę serową na podpieczony spód.
Borówki wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Wyjąć z lodówki resztę ciasta i pokruszyć na owocach.
Obniżyć temperaturę w piekarniku do 175°C i piec ciasto ok. 50 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Gotowy sernik wystudzić i przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.