Sernik z kruszonką i borówkami

Lubella
Sernik z kruszonką i borówkami

0

0 / 0

Sernik z kruszonką i borówkami to prosty, ale efektowny wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ma klasyczny, waniliowy smak, przełamany owocową warstwą i wykończony złocistą, chrupiącą kruszonką. Dzięki borówkom nie jest zbyt słodki, a kruszonka nadaje mu przyjemną strukturę. To ciasto, które z powodzeniem zastąpi klasyczny sernik na święta, spotkania rodzinne czy letnie przyjęcia. Smakuje dobrze solo lub z filiżanką kawy.

10

Składniki

12 min

Przygotowanie

Składniki


120 porcji

Kruche ciasto

250 g mąka pszenna lubella

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

160 g masło

100 g cukier

Masa serowa

800 g twaróg sernikowy

3 szt. jaja

50 g mąka ziemnaczana

125 g cukier

Owoce

400 g borówki

2 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Składniki na kruche ciasto szybko wymieszać i zagnieść w kulę.

2

Ciasto podzielić na trzy jednakowe części.

3

Dwie części rozgnieść w spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto owinąć folią i również schować do lodówki.

4

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C góra-dół i piec około 15 minut, aż się zarumieni z wierzchu.

5

W misce umieścić składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia składników, nie ubijać.

6

Wlać masę serową na podpieczony spód.

7

Borówki wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

8

Wyjąć z lodówki resztę ciasta i pokruszyć na owocach.

9

Obniżyć temperaturę w piekarniku do 175°C i piec ciasto ok. 50 minut, aż kruszonka się zarumieni.

10

Gotowy sernik wystudzić i przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły