Sernik z jogurtów greckich

ela
Sernik z jogurtów greckich

0

0 / 0

Wszyscy kochamy sernik. Ale czy próbowaliście zrobić go z jogurtów greckich? W nowym roku postaw na oryginalne rozwiązania i zaskocz swoich bliskich.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

320 g mąka lubella puszysta poznańska

160 g margaryna

0.30 szkl. cukier

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 łyżeczka proszek do pieczenia

800 g jogurt grecki

1 szkl. cukier

1 szt. cukier waniliowy

3 szt. białko jaja kurzego

1 szt. budyń waniliowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 pusz. brzoskwinia w syropie

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę.

2

Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 2:3. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta włożyć do formy w wymiarach 20cmx30cm, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 min w 200 st.C.

3

Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Poukładać je na podpieczonym cieście.

4

Białka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na sztywną pianę.

5

Nadal ubijając dodać budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać jogurt i delikatnie wymieszać.

6

Masę wyłożyć na brzoskwinie.

7

Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na wierzch masy. Piec oko. 60 min w temperaturze 180 st. C.

8

Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły