Sernik z jogurtów greckich
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ela
![Sernik z jogurtów greckich](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976906060.jpeg&w=3840&q=75)
Wszyscy kochamy sernik. Ale czy próbowaliście zrobić go z jogurtów greckich? W nowym roku postaw na oryginalne rozwiązania i zaskocz swoich bliskich.
0
0 / 0
Wszyscy kochamy sernik. Ale czy próbowaliście zrobić go z jogurtów greckich? W nowym roku postaw na oryginalne rozwiązania i zaskocz swoich bliskich.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
320 g mąka lubella puszysta poznańska
160 g margaryna
0.30 szkl. cukier
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 łyżecz. proszek do pieczenia
800 g jogurt grecki
1 szkl. cukier
1 szt. cukier waniliowy
3 szt. białko jaja kurzego
1 szt. budyń waniliowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 puszka brzoskwinia w syropie
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 2:3. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta włożyć do formy w wymiarach 20cmx30cm, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 min w 200 st.C.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Poukładać je na podpieczonym cieście.
Białka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Nadal ubijając dodać budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać jogurt i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na brzoskwinie.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce na wierzch masy. Piec oko. 60 min w temperaturze 180 st. C.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.