Sernik z gruszkami

lubella
Sernik z gruszkami

0

3.7 / 11

Prosty, puszysty sernik z gruszkami to wariacja, która odmieni Twoje życie :) Już więcej nie zjesz zwykłego sernika – ten po prostu jest najlepszy i uzależnia! Spróbuj sam!

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

220 g mąka lubella puszysta tortowa

50 g cukier puder

100 g masło

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szt. żółtko jaja kurzego

1000 g twaróg sernikowy

100 g cukier

3 szt. białko jaja kurzego

2 szt. budyń waniliowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

1.50 szkl. mleko

3 łyżka masło

1 szczyp. sól

6 szt. gruszki

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i żółtka. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.

2

Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i podpiekamy przez 20 minut.

3

Masło ucieramy z 2 jajkami. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ucieramy.

4

Powoli dodajemy twaróg sernikowy.

5

Mleko mieszamy z budyniem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do masy serowej i krótko miksujemy.

6

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą serową.

7

Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz ogonka. Ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Posypujemy cukrem i mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód. Na nie wykładamy masę serową. Dodatkowo możemy sernik udekorować cienkimi plastrami gruszki. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły