Sernik z gruszkami
lubella
Prosty, puszysty sernik z gruszkami to wariacja, która odmieni Twoje życie :) Już więcej nie zjesz zwykłego sernika – ten po prostu jest najlepszy i uzależnia! Spróbuj sam!
0
3.7 / 11
Prosty, puszysty sernik z gruszkami to wariacja, która odmieni Twoje życie :) Już więcej nie zjesz zwykłego sernika – ten po prostu jest najlepszy i uzależnia! Spróbuj sam!
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
220 g mąka lubella puszysta tortowa
50 g cukier puder
100 g masło
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. żółtko jaja kurzego
1000 g twaróg sernikowy
100 g cukier
3 szt. białko jaja kurzego
2 szt. budyń waniliowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
1.50 szkl. mleko
3 łyżka masło
1 szczyp. sól
6 szt. gruszki
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i żółtka. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i podpiekamy przez 20 minut.
Masło ucieramy z 2 jajkami. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ucieramy.
Powoli dodajemy twaróg sernikowy.
Mleko mieszamy z budyniem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do masy serowej i krótko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą serową.
Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz ogonka. Ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Posypujemy cukrem i mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód. Na nie wykładamy masę serową. Dodatkowo możemy sernik udekorować cienkimi plastrami gruszki. Pieczemy przez ok. 40 minut.