Sernik z dawnych lat
iwona.bakalarska
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 4
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
28 porcji
Składniki
1.50 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa
3 łyżka cukier
0.50 kostka margaryna
3 szt. żółtka jaja kurzego
16 g cukier wanilinowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 kg twaróg tłusty
13 szt. jaja kurze całe
60 g budyń śmietankowy bez cukru
187 g masło
2.25 szkl. cukier
400 śmietana kwaśna
100 g masło
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka cukier
3 łyżka mleko 2%
Przygotowanie
Z mąki Lubella, margaryny, cukru, żółtek, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
Masa serowa: na początku rozpuścić masło i zostawić do wystudzenia. Dokładnie oddzielić 12 białek od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do sztywnej piany dosypywać stopniowo cukier, następnie dodawać po jednym żółtku (13 żółtek). Cały czas miksować. Cały czas miksując do jajecznej masy dodać kwaśną śmietanę i proszek budyniowy. Następnie nadal miksując dodawać po łyżce zmielonego twarogu, a na sam koniec rozpuszczone ostudzone masło.
Wyjąć ciasto z lodówki i pokryć nią blaszkę. Wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170*C piekarnika. Sernik piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim sernik jeszcze na około 20 minut. Dopiero po tym czasie można go wyjąć. Odstawić sernik do ostygnięcia.
Masło, kakao Decomorreno, cukier i mleko zagotować. Wystudzić. Polać polewą sernik. Udekorować bakaliami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.