Sernik z dawnych lat

iwona.bakalarska
Sernik z dawnych lat

0

3.3 / 4

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


28 porcji

Składniki

1.50 szkl. mąka lubella puszysta luksusowa

3 łyżka cukier

0.50 kost. margaryna

3 szt. żółtka jaja kurzego

16 g cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1.50 kg twaróg tłusty

13 szt. jaja kurze całe

60 g budyń śmietankowy bez cukru

187 g masło

2.25 szkl. cukier

400 śmietana kwaśna

100 g masło

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka cukier

3 łyżka mleko 2%

Przygotowanie


1

Z mąki Lubella, margaryny, cukru, żółtek, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.

2

Masa serowa: na początku rozpuścić masło i zostawić do wystudzenia. Dokładnie oddzielić 12 białek od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do sztywnej piany dosypywać stopniowo cukier, następnie dodawać po jednym żółtku (13 żółtek). Cały czas miksować. Cały czas miksując do jajecznej masy dodać kwaśną śmietanę i proszek budyniowy. Następnie nadal miksując dodawać po łyżce zmielonego twarogu, a na sam koniec rozpuszczone ostudzone masło.

3

Wyjąć ciasto z lodówki i pokryć nią blaszkę. Wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170*C piekarnika. Sernik piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim sernik jeszcze na około 20 minut. Dopiero po tym czasie można go wyjąć. Odstawić sernik do ostygnięcia.

4

Masło, kakao Decomorreno, cukier i mleko zagotować. Wystudzić. Polać polewą sernik. Udekorować bakaliami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły