Sernik z brzoskwiniami

kontakt_1
Sernik z brzoskwiniami

0

0 / 0

Ze świecą szukać osób, które nie lubią sernika. Ten klasyk od lat gości na naszych, nie tylko świątecznych, stołach. Ta odmiana ulubionego deseru długo nie da o sobie zapomnieć. Puszysty, delikatny i nieziemsko pyszny sernik z brzoskwiniami to po prostu smakowy pewniak!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

800 g twaróg sernikowy

200 g twaróg półtłusty

0.50 kost. masło

6 szt. jaja kurze

1 opak. cukier waniliowy

1 szkl. cukier

1 szt. budyń śmietankowy

300 śmietana 30%

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szcz. sól

2 łyżka żelatyna

Przygotowanie


1

Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, cukru, masła i jaj zagnieść ciasto kruche, z dodatkiemszczypty soli. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. pół godziny w lodówce.

2

Schłodzonym ciastem wyłożyć blaszkę do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać po jednym do puszystego masła. Z białek ubić pianę. Do masy maślano jajecznej dodać ser w kostce, następnie twaróg sernikowy oraz dodać budyń w proszku. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na kruchy spód w blaszce. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Upieczony sernik odstawić do wystudzenia. Z brzoskwiń odlać pół szklanki syropu i rozmieszać w nim 2 łyżki żelatyny. Odstawić na kilka minut do napęcznienia, a następnie podgrzać aż żelatyna się rozpuści.

3

Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu i zblendować na gładką masę, a następnie dodać do nich żelatynę w syropie. Wymieszać dokładnie.

4

Gotową masę brzoskwiniową wylać na wystudzony sernik i wstawić do lodówki na noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły