Sernik z brzoskwiniami
eluchap
Uwielbiam serniki w każdej postaci
0
0 / 0
Uwielbiam serniki w każdej postaci
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg twaróg
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. margaryna zwykła
1 kost. masło
250 g cukier puder
800 g brzoskwinia w syropie
3 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier puder
5 szt. żółtko jaja kurzego
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń śmietankowy
5 szt. białko jaja kurzego
1 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3).
Najmniejszą cześć włożyć do lodówki(po schłodzeniu będzie lepiej zetrzeć na tarce) większym kawałkiem ciasta wyłożyć blachę( najlepiej na papierze do pieczenia),po nakłuwać widelcem.
Na ciasto wlać masę serową
Masę serową uzyskamy przez utarcie masła z cukrem pudrem na puch.
Następnie dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku.
Gdy masa będzie jednolita dodajemy w kilku częściach twaróg i cały czas ucierając dodajemy budyń śmietankowy i dalej miksujemy do połączenia wszystkich składniki.
Na koniec dodajemy pianę ubitą z pozostałych białek,mieszamy drewnianą łyżką.
Brzoskwinie z puszki odsączamy na sicie,kroimy w plastry i wykładamy na masę serową.
Na owoce rozkładamy pianę.
Pianka: Białka z cukrem ubijamy na sztywno,na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną delikatnie łączymy.
Na pianę potrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto.
Sernik pieczemy w temp.175 stopni przez 1godz. i 15minut.