Sernik z biszkoptami i cappucino
m7
Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, ale dla tego smaku naprawdę warto. Sernik, biszkopt i do tego nuta cappuccino to świetne połączenie.
1
0 / 0
Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, ale dla tego smaku naprawdę warto. Sernik, biszkopt i do tego nuta cappuccino to świetne połączenie.
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier waniliowy
2 łyżecz. żelatyna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. kawa cappuccino
0.50 szkl. syrop cukrowy
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka ziemniaczana
6 szt. jaja kurze całe
20 szt. biszkopty
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. fix do śmietany
1 szt. polewa czekoladowa
1 łyżka cukier puder
20 dag. serek homogenizowany
Przygotowanie
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy biszkopt przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę schłodzoną uprzednio w lodówce ubijamy na sztywno ze śmietanfixem i cukrem pudrem.
Żółtka jaj ucieramy z serkiem homogenizowanym, dodając po łyżce kremówki.
Następnie dodajemy żelatynę i cukier waniliowy.
Upieczony i ostudzony biszkopt musimy przekroić na dwa blaty, układamy w blaszce i nasączamy dość dobrze cappucino.
Na biszkopt wykładamy 1/3 masy. Biszkopty namaczamy w syropie cukrowym( woda wymieszana z cukrem) i układamy na masie.
Następnie przykrywamy je pozostałą masą. Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu. Ciasto na wierzchu polewamy polewą czekoladową.