Sernik z biszkoptami i cappucino

m7
Sernik z biszkoptami i cappucino

1

0 / 0

Przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, ale dla tego smaku naprawdę warto. Sernik, biszkopt i do tego nuta cappuccino to świetne połączenie.

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól

1 łyżecz. cukier waniliowy

2 łyżecz. żelatyna

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. kawa cappuccino

0.50 szkl. syrop cukrowy

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka ziemniaczana

6 szt. jaja kurze całe

20 szt. biszkopty

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. fix do śmietany

1 szt. polewa czekoladowa

1 łyżka cukier puder

20 dag. serek homogenizowany

Przygotowanie


1

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia.

2

Delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek. Masę przelewamy na blaszkę i pieczemy biszkopt przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

3

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę schłodzoną uprzednio w lodówce ubijamy na sztywno ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

4

Żółtka jaj ucieramy z serkiem homogenizowanym, dodając po łyżce kremówki.

5

Następnie dodajemy żelatynę i cukier waniliowy.

6

Upieczony i ostudzony biszkopt musimy przekroić na dwa blaty, układamy w blaszce i nasączamy dość dobrze cappucino.

7

Na biszkopt wykładamy 1/3 masy. Biszkopty namaczamy w syropie cukrowym( woda wymieszana z cukrem) i układamy na masie.

8

Następnie przykrywamy je pozostałą masą. Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu. Ciasto na wierzchu polewamy polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły