Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Lubella
Sernik z białą czekoladą i mascarpone

0

0 / 0

Sernik z białą czekoladą i mascarpone to pyszne połączenie ciasteczkowego spodu, kremowej masy serowej na bazie mascarpone i twarogu, a także białej czekolady. Z pewnością zdobędzie serca wszystkich łasuchów. To doskonały deser na różne okazje — urodziny, imprezy, eleganckie przyjęcia lub święta. Smacznego!

8

Składniki

140 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

150 g mąka tortowa lubella

1 kg twaróg sernikowy

250 g biała czekolada

250 g mascarpone

6 szt. jajka kurze

200 g herbatniki

100 g masło

200 ml śmietanka 30%

Przygotowanie


1

Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki blendujemy na gładki proszek. Oba składniki mieszamy ze sobą i przekładamy na dno foremki, dokładnie dociskając. Foremkę chowamy do lodówki.

2

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

3

Do miski przekładamy twaróg sernikowy, dodajemy mascarpone, mąkę tortową i roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy mikserem.

4

Następnie dodajemy po jednym jajku do masy serowej, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietankę.

5

Rozgrzewamy piekarnik na 175°C. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowany spód.

6

Sernik pieczemy 20 minut w temperaturze 175°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy około 90 minut. Po wypieczeniu studzimy ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły