Sernik z białą czekoladą i mascarpone
Lubella
Sernik z białą czekoladą i mascarpone to pyszne połączenie ciasteczkowego spodu, kremowej masy serowej na bazie mascarpone i twarogu, a także białej czekolady. Z pewnością zdobędzie serca wszystkich łasuchów. To doskonały deser na różne okazje — urodziny, imprezy, eleganckie przyjęcia lub święta. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1210
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
87
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik z białą czekoladą i mascarpone to pyszne połączenie ciasteczkowego spodu, kremowej masy serowej na bazie mascarpone i twarogu, a także białej czekolady. Z pewnością zdobędzie serca wszystkich łasuchów. To doskonały deser na różne okazje — urodziny, imprezy, eleganckie przyjęcia lub święta. Smacznego!
8
Składniki
140 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 g mąka tortowa lubella
1 kg twaróg sernikowy
250 g biała czekolada
250 g mascarpone
6 szt. jajka kurze
200 g herbatniki
100 g masło
200 ml śmietanka 30%
Przygotowanie
Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki blendujemy na gładki proszek. Oba składniki mieszamy ze sobą i przekładamy na dno foremki, dokładnie dociskając. Foremkę chowamy do lodówki.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Do miski przekładamy twaróg sernikowy, dodajemy mascarpone, mąkę tortową i roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy mikserem.
Następnie dodajemy po jednym jajku do masy serowej, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietankę.
Rozgrzewamy piekarnik na 175°C. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
Sernik pieczemy 20 minut w temperaturze 175°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy około 90 minut. Po wypieczeniu studzimy ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1210
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
87
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.