Sernik z batatów
EkspertOdKuchni
Sernik z batatów to idealny wybór dla wszystkich miłośników wilgotnych i kremowych wypieków. To świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika, która dzięki zawartości batatów wręcz rozpływa się w ustach. Sernik doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do codziennej kawy lub herbaty, a także jako poczęstunek na różne okazje. Całość możesz serwować z dodatkiem ulubionych owoców, wiórków czekoladowych lub posiekanymi orzechami. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Sernik z batatów to idealny wybór dla wszystkich miłośników wilgotnych i kremowych wypieków. To świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika, która dzięki zawartości batatów wręcz rozpływa się w ustach. Sernik doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do codziennej kawy lub herbaty, a także jako poczęstunek na różne okazje. Całość możesz serwować z dodatkiem ulubionych owoców, wiórków czekoladowych lub posiekanymi orzechami. Życzymy smacznego!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g twaróg
2 szt. duże bataty
200 g cukier
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
200 g herbatniki czekoladowe
80 g masło
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż spód tortownicy (o średnicy 24 cm) papierem do pieczenia.
Przygotuj purée z batatów. W tym celu upiecz bataty w piekarniku, aż staną się miękkie. Następnie obierz skórkę i zmiksuj je na gładką masę.
Rozkrusz ciastka czekoladowe w malakserze lub umieść je w woreczku strunowym i rozgnieć wałkiem. Wymieszaj rozkruszone ciastka z roztopionym masłem, a następnie wylej na dno tortownicy. Wyrównaj i lekko dociskając, formując spód.
W dużym naczyniu umieść twaróg, purée z batatów, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę. Miksuj wszystko na gładką masę.
Wyłóż masę na przygotowany wcześniej spód.
Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, zostaw drzwi lekko uchylone i pozostaw sernik w piekarniku przez kolejne 30 minut.
Następnie wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie przez kilka godzin w lodówce.