Sernik z batatów

EkspertOdKuchni
Sernik z batatów

0

0 / 0

Sernik z batatów to idealny wybór dla wszystkich miłośników wilgotnych i kremowych wypieków. To świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika, która dzięki zawartości batatów wręcz rozpływa się w ustach. Sernik doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska do codziennej kawy lub herbaty, a także jako poczęstunek na różne okazje. Całość możesz serwować z dodatkiem ulubionych owoców, wiórków czekoladowych lub posiekanymi orzechami. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g twaróg

2 szt. duże bataty

200 g cukier

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

200 g herbatniki czekoladowe

80 g masło

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż spód tortownicy (o średnicy 24 cm) papierem do pieczenia.

2

Przygotuj purée z batatów. W tym celu upiecz bataty w piekarniku, aż staną się miękkie. Następnie obierz skórkę i zmiksuj je na gładką masę.

3

Rozkrusz ciastka czekoladowe w malakserze lub umieść je w woreczku strunowym i rozgnieć wałkiem. Wymieszaj rozkruszone ciastka z roztopionym masłem, a następnie wylej na dno tortownicy. Wyrównaj i lekko dociskając, formując spód.

4

W dużym naczyniu umieść twaróg, purée z batatów, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę. Miksuj wszystko na gładką masę.

5

Wyłóż masę na przygotowany wcześniej spód.

6

Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut.

7

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, zostaw drzwi lekko uchylone i pozostaw sernik w piekarniku przez kolejne 30 minut.

8

Następnie wyjmij sernik z piekarnika i całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie przez kilka godzin w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły