Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi
decomorreno
Prosty, tradycyjny przepis na przepyszny sernik Wiedeński. Do sernika wiedeńskiego, trzeba za każdym razem użyć trzykrotnie mielonego twarogu, to dzięki temu jest delikatnie puszysty i po prostu, rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbuj wersji z obłędnie czekoladową polewą i wiśniami kandyzowanymi!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
349
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 8
Prosty, tradycyjny przepis na przepyszny sernik Wiedeński. Do sernika wiedeńskiego, trzeba za każdym razem użyć trzykrotnie mielonego twarogu, to dzięki temu jest delikatnie puszysty i po prostu, rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbuj wersji z obłędnie czekoladową polewą i wiśniami kandyzowanymi!
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg ser twarogowy
6 szt. jaja kurze całe
220 g cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
125 g masło
110 g cukier puder
60 g kakao decomorreno
60 śmietanka 36%
1 puszka frużelina wiśniowa
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser twarogowy zmiel trzykrotnie i odłóż do miski.
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj pojedynczo jajka.
Przesiej mąki, zmiksuj i dodaj ser twarogowy. Nie ubijaj zbyt długo.
Przelej sernik do formy o średnicy 22-23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.
Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 °C, zmniejsz od razu na 160 °C i piecz około 90 minut.
Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.
Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder, kakao oraz śmietankę.
Gładką przestudzoną polewą polej wystudzony sernik. Udekoruj wiśniami. Podawaj dobrze schłodzony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
349
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka