Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

decomorreno
Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

0

3.6 / 8

Prosty, tradycyjny przepis na przepyszny sernik Wiedeński. Do sernika wiedeńskiego, trzeba za każdym razem użyć trzykrotnie mielonego twarogu, to dzięki temu jest delikatnie puszysty i po prostu, rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbuj wersji z obłędnie czekoladową polewą i wiśniami kandyzowanymi!

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg ser twarogowy

6 szt. jaja kurze całe

220 g cukier

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

125 g masło

110 g cukier puder

60 g kakao decomorreno

60 śmietanka 36%

1 puszka frużelina wiśniowa

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2

Ser twarogowy zmiel trzykrotnie i odłóż do miski.

3

Masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj pojedynczo jajka.

4

Przesiej mąki, zmiksuj i dodaj ser twarogowy. Nie ubijaj zbyt długo.

5

Przelej sernik do formy o średnicy 22-23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.

6

Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 °C, zmniejsz od razu na 160 °C i piecz około 90 minut.

7

Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.

8

Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder, kakao oraz śmietankę.

9

Gładką przestudzoną polewą polej wystudzony sernik. Udekoruj wiśniami. Podawaj dobrze schłodzony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

349

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły