Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi
decomorreno
Prosty, tradycyjny przepis na przepyszny sernik Wiedeński. Do sernika wiedeńskiego, trzeba za każdym razem użyć trzykrotnie mielonego twarogu, to dzięki temu jest delikatnie puszysty i po prostu, rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbuj wersji z obłędnie czekoladową polewą i wiśniami kandyzowanymi!
0
3.6 / 8
Prosty, tradycyjny przepis na przepyszny sernik Wiedeński. Do sernika wiedeńskiego, trzeba za każdym razem użyć trzykrotnie mielonego twarogu, to dzięki temu jest delikatnie puszysty i po prostu, rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbuj wersji z obłędnie czekoladową polewą i wiśniami kandyzowanymi!
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg ser twarogowy
6 szt. jaja kurze całe
220 g cukier
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
125 g masło
110 g cukier puder
60 g kakao decomorreno
60 śmietanka 36%
1 puszka frużelina wiśniowa
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser twarogowy zmiel trzykrotnie i odłóż do miski.
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj pojedynczo jajka.
Przesiej mąki, zmiksuj i dodaj ser twarogowy. Nie ubijaj zbyt długo.
Przelej sernik do formy o średnicy 22-23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.
Włóż do piekarnika nagrzanego na 180 °C, zmniejsz od razu na 160 °C i piecz około 90 minut.
Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku.
Aby przygotować polewę w rondelku, rozpuść masło, dodaj przesiany cukier puder, kakao oraz śmietankę.
Gładką przestudzoną polewą polej wystudzony sernik. Udekoruj wiśniami. Podawaj dobrze schłodzony.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka