Sernik wiedeński

Lubella

Sernik wiedeński to klasyczny deser, który zachwyci miłośników kremowych i delikatnych smaków. Bez spodu, ale za to bogaty w twaróg, jajka, masło i aromatyczne dodatki, tworzy puszystą, lekką konsystencję. Idealny dla tych, którzy cenią tradycyjne wypieki. Gotowe ciasto doskonale komponuje się z kleksem bitej śmietany, owocami, cukrem pudrem lub odrobiną gorzkiej czekolady.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
422
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Sernik wiedeński to klasyczny deser, który zachwyci miłośników kremowych i delikatnych smaków. Bez spodu, ale za to bogaty w twaróg, jajka, masło i aromatyczne dodatki, tworzy puszystą, lekką konsystencję. Idealny dla tych, którzy cenią tradycyjne wypieki. Gotowe ciasto doskonale komponuje się z kleksem bitej śmietany, owocami, cukrem pudrem lub odrobiną gorzkiej czekolady.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg twaróg mielony z wiaderka
200 g masło roztopione
200 g cukier puder
5 szt. jaja
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka mąka pszenna lubella
1 opak. cukier wanilinowy
1 szt. cytryna
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Wysmaruj tortownicę (ok. 24 cm średnicy) masłem i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).
Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Do utartego masła dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
Stopniowo dodawaj mielony twaróg, dokładnie mieszając po każdej porcji. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i skórkę z cytryny.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy serowej szpatułką, aby masa była puszysta.
Wlej masę do przygotowanej formy. Piecz przez ok. 70 minut w 170°C – do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.
Gdy ostygnie, można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
422
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.