Sernik wiedeński
m7
Sernik wiedeński to klasyczny deser, który zachwyci miłośników kremowych i delikatnych smaków. Bez spodu, ale za to bogaty w twaróg, jajka, masło i aromatyczne dodatki, tworzy puszystą, lekką konsystencję. Idealny dla tych, którzy cenią tradycyjne wypieki. Gotowe ciasto doskonale komponuje się z kleksem bitej śmietany, owocami, cukrem pudrem lub odrobiną gorzkiej czekolady.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
422
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Sernik wiedeński to klasyczny deser, który zachwyci miłośników kremowych i delikatnych smaków. Bez spodu, ale za to bogaty w twaróg, jajka, masło i aromatyczne dodatki, tworzy puszystą, lekką konsystencję. Idealny dla tych, którzy cenią tradycyjne wypieki. Gotowe ciasto doskonale komponuje się z kleksem bitej śmietany, owocami, cukrem pudrem lub odrobiną gorzkiej czekolady.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 łyżecz. olejek migdałowy
1 szkl. cukier
4 szt. jajko
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka bułka tarta
50 dag. twaróg
12 dag. masło
5 dag. skórka z pomarańczy
3 dag. skórka z cytryny
5 dag. rodzynki
2 dag. tłuszcz
5 dag. migdały
Przygotowanie
Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem oraz stopionym masłem i połączyć z serem. Dokładnie mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy, skórkę z pomarańczy i cytryny, rodzynki i migdały.
Na końcu wymieszać lekko ze sztywną pianą ubitą z białek.
Formę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.
Włożyć do niej masę, smarując po wierzchu białkiem.
Piec ok. 45 min, w temperaturze 130 stopni C.
Pozostawić w otwartym wygaszonym piekarniku ok.10 min. Wyjmować z formy po całkowitym ostygnięciu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
422
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.