Sernik wiedeński

m7
Sernik wiedeński

3

0 / 0

Sernik wiedeński to klasyczny deser, który zachwyci miłośników kremowych i delikatnych smaków. Bez spodu, ale za to bogaty w twaróg, jajka, masło i aromatyczne dodatki, tworzy puszystą, lekką konsystencję. Idealny dla tych, którzy cenią tradycyjne wypieki. Gotowe ciasto doskonale komponuje się z kleksem bitej śmietany, owocami, cukrem pudrem lub odrobiną gorzkiej czekolady.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 łyżecz. olejek migdałowy

1 szkl. cukier

4 szt. jajko

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka bułka tarta

50 dag. twaróg

12 dag. masło

5 dag. skórka z pomarańczy

3 dag. skórka z cytryny

5 dag. rodzynki

2 dag. tłuszcz

5 dag. migdały

Przygotowanie


1

Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę.

2

Żółtka utrzeć z cukrem oraz stopionym masłem i połączyć z serem. Dokładnie mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy, skórkę z pomarańczy i cytryny, rodzynki i migdały.

3

Na końcu wymieszać lekko ze sztywną pianą ubitą z białek.

4

Formę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.

5

Włożyć do niej masę, smarując po wierzchu białkiem.

6

Piec ok. 45 min, w temperaturze 130 stopni C.

7

Pozostawić w otwartym wygaszonym piekarniku ok.10 min. Wyjmować z formy po całkowitym ostygnięciu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły