Sernik wiedeński
m7
Aromatyczny, puszysty, tradycyjny sernik wiedeński uda Ci się z naszym przepisem. Polecamy podawać go z sosem czekoladowym.
3
0 / 0
Aromatyczny, puszysty, tradycyjny sernik wiedeński uda Ci się z naszym przepisem. Polecamy podawać go z sosem czekoladowym.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 olejek migdałowy
1 szkl. cukier
4 szt. jajko
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka bułka tarta
50 dag. twaróg
12 dag. masło
5 dag. skórka z pomarańczy
3 dag. skórka z cytryny
5 dag. rodzynki
2 dag. tłuszcz
5 dag. migdały
Przygotowanie
Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem oraz stopionym masłem i połączyć z serem. Dokładnie mieszając, dodać mąkę ziemniaczaną i dodatki aromatyczne.
Na końcu wymieszać lekko ze sztywną pianą ubitą z białek.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Włożyć do niej masę, smarując po wierzchu białkiem.
Piec ok. 45 min, w temperaturze 130 stopni C.
Pozostawić w otwartym wygaszonym piekarniku ok.10 min. Wyjmować z formy po całkowitym ostygnięciu.