Sernik wiedeński

Lubella
Sernik wiedeński

3

0 / 0

Sernik wiedeński to klasyczny deser, który zachwyci miłośników kremowych i delikatnych smaków. Bez spodu, ale za to bogaty w twaróg, jajka, masło i aromatyczne dodatki, tworzy puszystą, lekką konsystencję. Idealny dla tych, którzy cenią tradycyjne wypieki. Gotowe ciasto doskonale komponuje się z kleksem bitej śmietany, owocami, cukrem pudrem lub odrobiną gorzkiej czekolady.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg twaróg mielony z wiaderka

200 g masło roztopione

200 g cukier puder

5 szt. jaja

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka mąka pszenna lubella

1 opak. cukier wanilinowy

1 szt. cytryna

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Wysmaruj tortownicę (ok. 24 cm średnicy) masłem i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).

2

Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

3

Do utartego masła dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

4

Stopniowo dodawaj mielony twaróg, dokładnie mieszając po każdej porcji. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i skórkę z cytryny.

5

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do masy serowej szpatułką, aby masa była puszysta.

6

Wlej masę do przygotowanej formy. Piecz przez ok. 70 minut w 170°C – do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

7

Gdy ostygnie, można oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

422

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły