Sernik wiedeński
m7
Przepyszny oraz łatwy sernik, który smakuje niebiańsko i rozczuli każdego. Sernik dodatkowo można polać roztopioną czekoladą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
600
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 1
Przepyszny oraz łatwy sernik, który smakuje niebiańsko i rozczuli każdego. Sernik dodatkowo można polać roztopioną czekoladą.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg twaróg
2 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szkl. cukier
8 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. polewa czekoladowa
2 łyżka mąka ziemniaczana
12 dag. masło
15 dag. rodzynki
Przygotowanie
Ser przepuścić przez maszynkę trzy razy, po czym utrzeć (najlepiej mikserem) z miękkim masłem.
W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem (łyżkę cukru odłożyć) wraz z mąką ziemniaczaną, (można zastąpić ją niewielkim ziemniakiem ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym), proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, oraz odsączonymi rodzynkami i dodać do masy serowej. Część rodzynek można zastąpić innymi bakaliami, np. kandyzowaną skórką pomarańczową albo orzechami, ale nie dawać ich zbyt dużo, bo sernik nie będzie puszysty.
Ubić białka, wsypując pod koniec ubijania odłożony cukier. Delikatnie połączyć sztywną pianę z masą.
Przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej wysokiej formy do pieczenia, wyrównać powierzchnię.
Piec ok. 40 min w temperaturze 180°C. Sprawdzać, czy sernik zbytnio się nie rumieni. Jeśli tak, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 10-20 minut, a potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w środku jeszcze na 10 min. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić w formie. Zimny sernik można oblać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
600
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.