Sernik wiedeński

m7
Sernik wiedeński

0

3 / 1

Przepyszny oraz łatwy sernik, który smakuje niebiańsko i rozczuli każdego. Sernik dodatkowo można polać roztopioną czekoladą.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg twaróg

2 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szkl. cukier

8 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. polewa czekoladowa

2 łyżka mąka ziemniaczana

12 dek. masło

15 dek. rodzynki

Przygotowanie


1

Ser przepuścić przez maszynkę trzy razy, po czym utrzeć (najlepiej mikserem) z miękkim masłem.

2

W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem (łyżkę cukru odłożyć) wraz z mąką ziemniaczaną, (można zastąpić ją niewielkim ziemniakiem ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym), proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, oraz odsączonymi rodzynkami i dodać do masy serowej. Część rodzynek można zastąpić innymi bakaliami, np. kandyzowaną skórką pomarańczową albo orzechami, ale nie dawać ich zbyt dużo, bo sernik nie będzie puszysty.

3

Ubić białka, wsypując pod koniec ubijania odłożony cukier. Delikatnie połączyć sztywną pianę z masą.

4

Przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej wysokiej formy do pieczenia, wyrównać powierzchnię.

5

Piec ok. 40 min w temperaturze 180°C. Sprawdzać, czy sernik zbytnio się nie rumieni. Jeśli tak, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 10-20 minut, a potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w środku jeszcze na 10 min. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić w formie. Zimny sernik można oblać polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły