Sernik wiedeński z ziemniakami

m7
Sernik wiedeński z ziemniakami

Średnia 3.8 / 5

Oceń!

Wypróbuj wyjątkowy przepis na sernik wiedeński z dodatkiem ziemniaków – kremowy, wilgotny i intensywnie serowy. Ten tradycyjny deser o aksamitnej konsystencji idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania i każdą specjalną okazję. Przekonaj się, jak ziemniaki mogą wzbogacić klasyczny smak sernika!

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg twaróg sernikowy

250 g ziemniaki ugotowane

200 g cukier

5 szt. jaja

100 g miękkie masło

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 szt. cytryna

1 szczyp. sól

150 g rodzynki

2 łyżka rum

Przygotowanie


Rodzynki zalej rumem lub ciepłą wodą i odstaw na minimum 15 minut. Następnie odcedź.

Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).

Przygotuj formę (okrągła 24–26 cm lub prostokątna 24 × 30 cm) i wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą.

W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną masę.

Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Dodaj ser, ziemniaki, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksuj do połączenia składników – masa powinna być gładka i jednolita.

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Delikatnie połącz pianę z masą serową, mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aby masa pozostała puszysta.

Oprósz rodzynki mąką (aby nie opadły na dno) i dodaj do masy.

Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch.

Piecz przez ok. 60 minut – do lekkiego zarumienienia wierzchu. Po 40 minutach można przykryć sernik folią aluminiową, by się nie przypiekł zbyt mocno.

Po upieczeniu pozostaw sernik w uchylonym piekarniku na 15 minut, potem ostudź całkowicie i schłodź w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

600

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

76

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły