Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
twaróg
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Szklanki
cukier
8 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
polewa czekoladowa
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
12 Dekagramów
masło
15 Dekagramów
rodzynki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ser przepuścić przez maszynkę trzy razy, po czym utrzeć (najlepiej mikserem) z miękkim masłem.
  2. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem (łyżkę cukru odłożyć) wraz z mąką ziemniaczaną, (można zastąpić ją niewielkim ziemniakiem ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym), proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, oraz odsączonymi rodzynkami i dodać do masy serowej. Część rodzynek można zastąpić innymi bakaliami, np. kandyzowaną skórką pomarańczową albo orzechami, ale nie dawać ich zbyt dużo, bo sernik nie będzie puszysty.
  3. Ubić białka, wsypując pod koniec ubijania odłożony cukier. Delikatnie połączyć sztywną pianę z masą.
  4. Przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej wysokiej formy do pieczenia, wyrównać powierzchnię.
  5. Piec ok. 40 min w temperaturze 180°c. Sprawdzać, czy sernik zbytnio się nie rumieni. Jeśli tak, przykryć go kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 10-20 minut, a potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w środku jeszcze na 10 min. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić w formie. Zimny sernik można oblać polewą czekoladową.

Opis

Przepyszny oraz łatwy sernik, który smakuje niebiańsko i rozczuli każdego.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!