Sernik tiramisu

decomorreno
Sernik tiramisu

0

4.7 / 3

Daj się rozpieścić i wypróbuj naszą propozycję na sernik tiramisu, z dodatkiem serka mascarpone, na kakaowym spodzie z biszkoptami nasączonymi kawą. Niezwykle aksamitny i puszysty. O smaku, który można śmiało porównać do słynnego włoskiego deseru.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

220 g biszkopty

80 g masło

30 g kakao decomorreno

125 g masło

100 g cukier

1 szt. jajko

500 g serek mascarpone

300 g serek kremowy

1 szt. budyń waniliowy

30 likier amaretto

500 śmietanka 36%

50 g kakao decomorreno

70 g cukier puder

1 łyżeczka kawa rozpuszczalna

60 espresso

Przygotowanie


1

SPÓD: Biszkopty zblenduj na proszek. Dodaj miękkie masło oraz kakao i espresso. Wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem (dno). Zapiekaj w temp. 180°C przez 10 minut.

2

MASA SEROWA: W tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem. Dodaj jajko oraz stopniowo dodawaj mascarpone i serek kremowy. Na koniec dodaj budyń w proszku i likier. Przełóż masę serową na podpieczony spód.

3

KREM: Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj kakao DecoMorreno oraz cukier puder i kawę. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Przykryj i odstaw do przestygnięcia, następnie włóż do lodówki, aby masa całkowicie się schłodziła. Najlepiej przygotować krem dzień wcześniej.

4

PRZYGOTOWANIE: Przełóż masę serową na podpieczony spód. Piecz przez około 55 minut w temp. 165°C. Gdy sernik wystygnie, włóż go do lodówki. Krem wyjmij i ubij mikserem. Posmaruj wierzch kremem i udekoruj przy pomocy rękawa cukierniczego. Posyp obficie kakao. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły