Sernik tiramisu

decomorreno
Sernik tiramisu

0

4.7 / 3

Daj się rozpieścić i wypróbuj naszą propozycję na sernik tiramisu, z dodatkiem serka mascarpone, na kakaowym spodzie z biszkoptami nasączonymi kawą. Niezwykle aksamitny i puszysty. O smaku, który można śmiało porównać do słynnego włoskiego deseru.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

220 g biszkopty

80 g masło

30 g kakao decomorreno

125 g masło

100 g cukier

1 szt. jajko

500 g serek mascarpone

300 g serek kremowy

1 szt. budyń waniliowy

30 likier amaretto

500 śmietanka 36%

50 g kakao decomorreno

70 g cukier puder

1 łyżecz. kawa rozpuszczalna

60 espresso

Przygotowanie


1

SPÓD: Biszkopty zblenduj na proszek. Dodaj miękkie masło oraz kakao i espresso. Wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem (dno). Zapiekaj w temp. 180°C przez 10 minut.

2

MASA SEROWA: W tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem. Dodaj jajko oraz stopniowo dodawaj mascarpone i serek kremowy. Na koniec dodaj budyń w proszku i likier. Przełóż masę serową na podpieczony spód.

3

KREM: Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj kakao DecoMorreno oraz cukier puder i kawę. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Przykryj i odstaw do przestygnięcia, następnie włóż do lodówki, aby masa całkowicie się schłodziła. Najlepiej przygotować krem dzień wcześniej.

4

PRZYGOTOWANIE: Przełóż masę serową na podpieczony spód. Piecz przez około 55 minut w temp. 165°C. Gdy sernik wystygnie, włóż go do lodówki. Krem wyjmij i ubij mikserem. Posmaruj wierzch kremem i udekoruj przy pomocy rękawa cukierniczego. Posyp obficie kakao. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1020

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

84

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły