Sernik tiramisu
decomorreno
Daj się rozpieścić i wypróbuj naszą propozycję na sernik tiramisu, z dodatkiem serka mascarpone, na kakaowym spodzie z biszkoptami nasączonymi kawą. Niezwykle aksamitny i puszysty. O smaku, który można śmiało porównać do słynnego włoskiego deseru.
0
4.7 / 3
Daj się rozpieścić i wypróbuj naszą propozycję na sernik tiramisu, z dodatkiem serka mascarpone, na kakaowym spodzie z biszkoptami nasączonymi kawą. Niezwykle aksamitny i puszysty. O smaku, który można śmiało porównać do słynnego włoskiego deseru.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
220 g biszkopty
80 g masło
30 g kakao decomorreno
125 g masło
100 g cukier
1 szt. jajko
500 g serek mascarpone
300 g serek kremowy
1 szt. budyń waniliowy
30 likier amaretto
500 śmietanka 36%
50 g kakao decomorreno
70 g cukier puder
1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
60 espresso
Przygotowanie
SPÓD: Biszkopty zblenduj na proszek. Dodaj miękkie masło oraz kakao i espresso. Wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem (dno). Zapiekaj w temp. 180°C przez 10 minut.
MASA SEROWA: W tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem. Dodaj jajko oraz stopniowo dodawaj mascarpone i serek kremowy. Na koniec dodaj budyń w proszku i likier. Przełóż masę serową na podpieczony spód.
KREM: Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj kakao DecoMorreno oraz cukier puder i kawę. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Przykryj i odstaw do przestygnięcia, następnie włóż do lodówki, aby masa całkowicie się schłodziła. Najlepiej przygotować krem dzień wcześniej.
PRZYGOTOWANIE: Przełóż masę serową na podpieczony spód. Piecz przez około 55 minut w temp. 165°C. Gdy sernik wystygnie, włóż go do lodówki. Krem wyjmij i ubij mikserem. Posmaruj wierzch kremem i udekoruj przy pomocy rękawa cukierniczego. Posyp obficie kakao. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.