Sernik tiramisu
decomorreno
Daj się rozpieścić i wypróbuj naszą propozycję na sernik tiramisu, z dodatkiem serka mascarpone, na kakaowym spodzie z biszkoptami nasączonymi kawą. Niezwykle aksamitny i puszysty. O smaku, który można śmiało porównać do słynnego włoskiego deseru.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1020
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
84
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.7 / 3
Daj się rozpieścić i wypróbuj naszą propozycję na sernik tiramisu, z dodatkiem serka mascarpone, na kakaowym spodzie z biszkoptami nasączonymi kawą. Niezwykle aksamitny i puszysty. O smaku, który można śmiało porównać do słynnego włoskiego deseru.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
220 g biszkopty
80 g masło
30 g kakao decomorreno
125 g masło
100 g cukier
1 szt. jajko
500 g serek mascarpone
300 g serek kremowy
1 szt. budyń waniliowy
30 likier amaretto
500 śmietanka 36%
50 g kakao decomorreno
70 g cukier puder
1 łyżecz. kawa rozpuszczalna
60 espresso
Przygotowanie
SPÓD: Biszkopty zblenduj na proszek. Dodaj miękkie masło oraz kakao i espresso. Wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem (dno). Zapiekaj w temp. 180°C przez 10 minut.
MASA SEROWA: W tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem. Dodaj jajko oraz stopniowo dodawaj mascarpone i serek kremowy. Na koniec dodaj budyń w proszku i likier. Przełóż masę serową na podpieczony spód.
KREM: Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj kakao DecoMorreno oraz cukier puder i kawę. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Przykryj i odstaw do przestygnięcia, następnie włóż do lodówki, aby masa całkowicie się schłodziła. Najlepiej przygotować krem dzień wcześniej.
PRZYGOTOWANIE: Przełóż masę serową na podpieczony spód. Piecz przez około 55 minut w temp. 165°C. Gdy sernik wystygnie, włóż go do lodówki. Krem wyjmij i ubij mikserem. Posmaruj wierzch kremem i udekoruj przy pomocy rękawa cukierniczego. Posyp obficie kakao. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1020
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
84
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.