Sernik szachownica
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik szachownica](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973328178.jpeg&w=3840&q=75)
Wspaniale prezentuje się na stole.
0
0 / 0
Wspaniale prezentuje się na stole.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg ser biały
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżecz. aromat rumowy
1 kostka masło
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
1.50 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
6 szt. jaja kurze całe
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, tniemy w paski o szerokości 2 cm.
Masa serowa: ser mielimy. Masło ucieramy z żółtkami oraz cukrem, dodajemy pozostałe składniki oraz ser, dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do sera i bardzo ostrożnie mieszamy.
W blasze układamy paski biszkoptu w odległości 2 cm jeden od drugiego. W wolne miejsca układamy masę serową, następnie na ser układamy paski biszkoptu, a na biszkopt znowu ser.
Pieczemy w temp. 180*c około godziny.
Po upieczeniu ciasto kroimy na skos.