Sernik świąteczny z brzoskwiniami

Lubella
Sernik świąteczny z brzoskwiniami

0

0 / 0

Sernik brzoskwiniowy to idealne ciasto na świąteczny stół. Jego kremowa konsystencja, przełamana soczystymi owocami, zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnych wypieków. To doskonały sposób na zwieńczenie świątecznego obiadu lub kolacji. Najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki kawy lub aromatycznej herbaty z przyprawami korzennymi. Życzymy smacznego!

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Masa serowa

1 kg twaróg mielony

200 g cukier

1 opak. cukier wanilinowy

4 szt. jajka kurze

200 ml śmietana kremowa 30%

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka sok z cytryny

1 szt. skórka z cytryny

400 g brzoskwinie w puszce

Spód

200 g herbatniki

100 g masło

Przygotowanie


1

Herbatniki drobno pokrusz (np. za pomocą blendera), a następnie wymieszaj je z rozpuszczonym masłem, aż powstanie wilgotny, piaskowy „spód”. Wyłóż masę na dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i dokładnie ugnieć, aby równomiernie pokryła dno. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

2

Wyłóż masę na dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i dokładnie ugnieć, aby równomiernie pokryła dno. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

3

W dużej misce połącz twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym.

4

Dodaj jajka, jedno po drugim, mieszając masę po każdym jajku.

5

Następnie dodaj śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny.

6

Całość miksuj krótko, tylko do połączenia składników.

7

Odcedź brzoskwinie z syropu, osusz je na ręczniku papierowym i pokrój na małe kawałki.

8

Delikatnie wmieszaj pokrojone brzoskwinie w masę serową, starając się równomiernie rozłożyć owoce w masie.

9

Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej masę serową z brzoskwiniami na schłodzony spód.

10

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki, aby sernik stopniowo ostygł.

11

Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby dobrze się schłodził.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

452

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły