Sernik świąteczny z brzoskwiniami
Lubella
Sernik brzoskwiniowy to idealne ciasto na świąteczny stół. Jego kremowa konsystencja, przełamana soczystymi owocami, zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnych wypieków. To doskonały sposób na zwieńczenie świątecznego obiadu lub kolacji. Najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki kawy lub aromatycznej herbaty z przyprawami korzennymi. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik brzoskwiniowy to idealne ciasto na świąteczny stół. Jego kremowa konsystencja, przełamana soczystymi owocami, zachwyci wszystkich miłośników tradycyjnych wypieków. To doskonały sposób na zwieńczenie świątecznego obiadu lub kolacji. Najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki kawy lub aromatycznej herbaty z przyprawami korzennymi. Życzymy smacznego!
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Masa serowa
1 kg twaróg mielony
200 g cukier
1 opak. cukier wanilinowy
4 szt. jajka kurze
200 ml śmietana kremowa 30%
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka sok z cytryny
1 szt. skórka z cytryny
400 g brzoskwinie w puszce
Spód
200 g herbatniki
100 g masło
Przygotowanie
Herbatniki drobno pokrusz (np. za pomocą blendera), a następnie wymieszaj je z rozpuszczonym masłem, aż powstanie wilgotny, piaskowy „spód”. Wyłóż masę na dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i dokładnie ugnieć, aby równomiernie pokryła dno. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Wyłóż masę na dno tortownicy (o średnicy 24 cm) i dokładnie ugnieć, aby równomiernie pokryła dno. Wstaw tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W dużej misce połącz twaróg z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodaj jajka, jedno po drugim, mieszając masę po każdym jajku.
Następnie dodaj śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny.
Całość miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Odcedź brzoskwinie z syropu, osusz je na ręczniku papierowym i pokrój na małe kawałki.
Delikatnie wmieszaj pokrojone brzoskwinie w masę serową, starając się równomiernie rozłożyć owoce w masie.
Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej masę serową z brzoskwiniami na schłodzony spód.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki, aby sernik stopniowo ostygł.
Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby dobrze się schłodził.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.