Sernik świąteczny

Lubella
Sernik świąteczny

0

0 / 0

Świąteczny sernik na ciasteczkowym spodzie to idealna propozycja na zimowe spotkania przy stole! Kremowa masa z puszystym twarogiem niemalże rozpływa się w ustach i jest delikatnie przełamana kruchym spodem. To doskonałe ciasto do kawy, herbaty lub grzańca – doda magii każdemu świątecznemu spotkaniu. Gotowy sernik udekoruj ciasteczkami korzennymi, najlepiej domowej roboty, które doskonale zaprezentują się na stole.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

150 g ciastka typu oreo

1 łyżka masło

1 kg twaróg mielony

15 dag. cukier puder

2 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa

1 łyżecz. aromat migdałowy

10 dag. masło

6 szt. jajka kurze całe

Przygotowanie


1

Ciastka pokruszyć w blenderze z łyżką masła. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać pokruszone ciastka. Dokładnie wylepić dno tortownicy tak, aby uzyskać równomierny spód dla sernika.

2

Zmiksować masło, cukier puder i żółtka na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać na samym końcu. Stopniowo dodawać zmielony twaróg cały czas miksując.

3

Wsypać mąkę Lubella, dodać aromat i wymieszać. Do masy włożyć pianę z białek i delikatnie przemieszać łyżką.

4

Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego na 170 stopni piekarnika. Piec około 60 minut. Pozostawić w piecu, aż do wystudzenia.

5

Sernik udekorować dowolnymi ciasteczkami. Moje korzenne domki zostały upieczone dzięki formie silikonowej "kamienice".

Wartości odżywcze na porcję


Energia

330

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

24

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły