Sernik świąteczny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
j-lewandowska-torun-gmail-com
![Sernik świąteczny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973616862.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g ciastka typu oreo
1 łyżka masło
1 kg twaróg mielony
15 dag. cukier puder
2 łyżka mąka lubella puszysta luksusowa
1 łyżecz. aromat migdałowy
10 dag. masło
6 szt. jajka kurze całe
Przygotowanie
Ciastka pokruszyć w blenderze z łyżką masła. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać pokruszone ciastka. Dokładnie wylepić dno tortownicy tak, aby uzyskać równomierny spód dla sernika.
Zmiksować masło, cukier puder i żółtka na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać na samym końcu. Stopniowo dodawać zmielony twaróg cały czas miksując.
Wsypać mąkę Lubella, dodać aromat i wymieszać. Do masy włożyć pianę z białek i delikatnie przemieszać łyżką.
Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego na 170 stopni piekarnika. Piec około 60 minut. Pozostawić w piecu, aż do wystudzenia.
Sernik udekorować dowolnymi ciasteczkami. Moje korzenne domki zostały upieczone dzięki formie silikonowej "kamienice".