Sernik rodzinny
m7
0
0 / 0
Gotowe powinno być zarumienione na wierzchu.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg twaróg tłusty
2 łyżeczka proszek do pieczenia
250 g masło
2 szkl. cukier puder
1 szkl. cukier
3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szt. budyń śmietankowy
3 szt. żółtko jaja kurzego
4 szt. jajko
2 łyżka kasza manna
Przygotowanie
Ciasto: cukier utrzeć z masłem i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia. Dodać masło z cukrem i jajkiem. Zagnieść ciasto. Powinno być
nieco lepkie. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i ułożyć na
dużej blasze nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Masa serowa: Twaróg mielimy najlepiej dwukrotnie, dodajemy do niego
kasze, cukier, rozpuszczone masło i żółtka. Całość miksujemy na
jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie wmieszujemy ją w masę
(najlepiej ręką). Na blachę z ciastem wykładamy masę serową. Zakrywamy
ją kawałkami drugiej części ciasta. Ciasto można zmrozić wtedy można je
zetrzeć na tarce. Pieczemy około 50 min.