Sernik rodzinny

m7
Sernik rodzinny

0

0 / 0

Gotowe powinno być zarumienione na wierzchu.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg twaróg tłusty

2 łyżeczka proszek do pieczenia

250 g masło

2 szkl. cukier puder

1 szkl. cukier

3 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szt. budyń śmietankowy

3 szt. żółtko jaja kurzego

4 szt. jajko

2 łyżka kasza manna

Przygotowanie


1

Ciasto: cukier utrzeć z masłem i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do

2

pieczenia. Dodać masło z cukrem i jajkiem. Zagnieść ciasto. Powinno być

3

nieco lepkie. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i ułożyć na

4

dużej blasze nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

5

Masa serowa: Twaróg mielimy najlepiej dwukrotnie, dodajemy do niego

6

kasze, cukier, rozpuszczone masło i żółtka. Całość miksujemy na

7

jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie wmieszujemy ją w masę

8

(najlepiej ręką). Na blachę z ciastem wykładamy masę serową. Zakrywamy

9

ją kawałkami drugiej części ciasta. Ciasto można zmrozić wtedy można je

10

zetrzeć na tarce. Pieczemy około 50 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły