Sernik Red Velvet
decomorreno
Panie i Panowie, oto sernik inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem. Ciasto rodem z czerwonego aksamitu, w środku wilgotne i delikatne, z zewnątrz niezwykle wytworne, uwieńczone z wierzchu bitą śmietaną. Sernik red velvet to maksymalny efekt wow, który idealnie sprawdzi się na wiele okazji - od urodzin bliskiej osoby, po walentynki z Ukochanym. Koniecznie wypróbuj!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
566
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 4
Panie i Panowie, oto sernik inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem. Ciasto rodem z czerwonego aksamitu, w środku wilgotne i delikatne, z zewnątrz niezwykle wytworne, uwieńczone z wierzchu bitą śmietaną. Sernik red velvet to maksymalny efekt wow, który idealnie sprawdzi się na wiele okazji - od urodzin bliskiej osoby, po walentynki z Ukochanym. Koniecznie wypróbuj!
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g masło
250 g ciastka digestive
15 g kakao decomorreno
1 kg twaróg sernikowy
200 g kwaśna śmietana
250 g cukier
4 szt. jaja
15 g kakao decomorreno
20 g budyń waniliowy
1 szt. czerwony barwnik spożywczy
400 śmietana 36%
3 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Folią aluminiową zabezpiecz formę, kilkukrotnie owijając spód w przeciwnych kierunkach i dociskając brzegi.
Ciastka zblenduj na drobny pył. Dodaj kakao i wymieszaj. Połącz z rozpuszczonym masłem. Przełóż do formy i włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg zmiksuj ze śmietanką, cukrem oraz jajkami. Następnie dodaj kakao oraz budyń. Na koniec dodaj barwnik do uzyskania pożądanego koloru. Masę przelej do przygotowanej formy.
Zagotuj wrzątek i wlej do dużej blachy (lub naczynia żaroodpornego) do której następnie włożysz formę z sernikiem. Woda powinna sięgać około połowy tortownicy.
Piecz sernik w kąpieli wodnej przez około 80-90 minut w 150ºC. Po upieczeniu wyjmij formę z sernikiem z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gdy wystygnie schładzaj w lodówce.
Przed podaniem ubij na sztywno śmietankę z cukrem i udekoruj wierzch. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
566
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Jajka