Sernik z pianką kokosową i ciasteczkami

m7

Sernik z pianką kokosową to idealny wybór na rodzinne spotkania, święta lub po prostu do popołudniowej kawy. Jest elegancki, kremowy i jednocześnie lekki. To deser, który zachwyca nie tylko podniebienie, ale i oko – prezentuje się pięknie na stole i robi wrażenie na gościach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.3 / 3
Sernik z pianką kokosową to idealny wybór na rodzinne spotkania, święta lub po prostu do popołudniowej kawy. Jest elegancki, kremowy i jednocześnie lekki. To deser, który zachwyca nie tylko podniebienie, ale i oko – prezentuje się pięknie na stole i robi wrażenie na gościach.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
200 g ciasteczka oreo
80 g masło roztopione
Masa serowa
750 g twaróg sernikowy
200 g cukier
1 łyżka cukier wanilinowy
3 szt. jaja
250 ml śmietanka 30%
2 łyżka mąka ziemniaczana
100 g ciasteczka oreo
Pianka kokosowa
3 szt. białka
100 g cukier
50 g wiórki kokosowe
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Ciastka Oreo pokrusz w malakserze lub ręcznie, wymieszaj z roztopionym masłem.
Wylep nimi dno tortownicy (ok. 23 cm), dociśnij i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Dodaj jajka, śmietankę i mąkę ziemniaczaną, miksując na niskich obrotach.
Dodaj posiekane ciastka Oreo i delikatnie wymieszaj.
Przelej masę na schłodzony spód.
Piecz w 160°C (bez termoobiegu) przez ok. 60 minut. Masa powinna się ściąć, ale środek może lekko drżeć.
Wyjmij z piekarnika i przygotuj piankę.
Ubij białka na sztywno z sokiem z cytryny, stopniowo dodając cukier.
Gdy masa będzie błyszcząca, dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
Nałóż piankę na sernik i wstaw z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut, aż pianka się zarumieni.
Po upieczeniu pozostaw sernik w uchylonym piekarniku na 30 minut, następnie ostudź i schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
408
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.