Sernik pistacjowy z malinami
maspexdigital
0
5 / 1
0
Kremowy i aksamitny sernik na kruchym spodzie idealnie sprawdzi się na wizytę gości. Do tego niesamowite połączenie słonych pistacji i słodkich malin to prawdziwe niebo na talerzu.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 gr ciastka zbożowe
30 gr masło
600 gr twarożek kanapkowy
60 gr biała czekolada
100 gr masło pistacjowe
2 szt jajko
50 gr pistacje
Przygotowanie
Pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem.
Mieszankę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 18 cm).
Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg miksujemy z jajkami. Dodajemy roztopiona czekoladę i masło pistacjowe.
Dokładnie łączymy składniki i wylewamy na podpieczony spód.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Wystudzony smarujemy dżemem i dekorujemy pistacjami. Sernik najlepiej pokroić po kilku godzinach.