Sernik piernikowy

decomorreno
Sernik piernikowy

0

3.7 / 26

Połączenie piernika z sernikiem to idealny pomysł na świąteczne ciasto. Wypróbuj oryginalny przepis 2w1 od DecoMorreno i zachwyć bliskich wyjątkowym deserem na Boże Narodzenie!

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

220 g mąka lubella puszysta tortowa

25 g kakao decomorreno

2 szt. jaja l

210 g cukier

125 mleko uht 3,2%

65 olej słonecznikowy

150 g powidła śliwkowe łowicz

1 łyżka proszek do pieczenia

1 łyżka przyprawa do piernika

700 g ser twarogowy

4 szt. jaja l

2 szt. budyń waniliowy

75 g cukier

1 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka masło

4 łyżka cukier

2 łyżka mleko uht 3,2%

Przygotowanie


1

Przygotuj ciasto piernikowe: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika.

2

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Przesiej do masy jajecznej suche składniki.

3

Dodaj mleko, olej oraz powidła. Miksuj aż składniki się połączą.

4

Wlej 2/3 ciasta do formy tortowej 22 cm.

5

Przygotuj masę serową: Wszystkie składniki włóż do miski, zmiksuj dokładnie.

6

Masę serową wylej na ciasto piernikowe (odłóż ¼ masy na wierzch), następnie wlej pozostałe ciasto piernikowe i na wierzch masę serową.

7

Za pomocą łyżeczki delikatnie zamieszaj wierzch, robiąc wzorki.

8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 60 minut. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

9

Przygotuj polewę: masło oraz cukier rozpuść na małym ogniu, dodaj następnie kakao i mleko. Polej nią wystudzony sernik. Udekoruj pokruszonymi ciastkami korzennymi.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły