Sernik "palce lizać"
m7
0
0 / 0
0
Sernik "palce lizać"
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
0.75 kg ser biały
1 szcz. tłuszcz
1 szcz. rodzynki
2 szkl. cukier
5 szt jaja kurze całe
3 szt ziemniaki ugotowane
1 szt cukier waniliowy
0.75 szt margaryna zwykła
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
żółtka utrzeć z cukrem i wanilią.
Przepuścić przez maszynkę ser ziemniaki i margarynę kładąc po trochu aby się składniki pomieszały ze sobą przy mieleniu
mieszaninę tę kłaść po trochu do utartych żółtek i starannie mieszać
dodać dobrze ubitą pianę rodzynki skórkę pomarańczy i wymieszać
formę wysmarować tłuszczem wysypać bułką tartą
wyłożyć na nią masę i piec pół godziny aż się zarumieni
gdy sernik przestygnie ale będzie jeszcze ciepły wyjąć z formy
kroić po kilku godzinach gdy będzie zimny
sernik jest delikatny i miękki