Sernik Oreo

zazuxxl

Wartości odżywcze na porcję
Energia
7968
kcal
Białka
265
gram
Węglowodany
833
gram
Tłuszcze
401
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 kostka masło
2 szkl. cukier brązowy
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 opak. kakao decomorreno
1 kg twaróg mielony
4 szt. jaja l
2 łyżka mąka ziemniaczana
15 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dosypać kakao, cukier, 1 i ½ szklanki mąki i zagnieść kruche, maślane ciasto. Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Wylepić dno formy ½ ciasta. Ma być prawie czarne.
Oddzielić żółtka od białka. Do twarogu wlać żółtka, wsypać cukier i wanilię. Wymieszać na niskich obrotach mikserem. Rozpuścić masło i wlać do masy. Dosypać mąki ziemniaczanej i zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, wymieszać delikatnie łopatką z masą sernikową i wylać na czekoladowy spód.
Do drugiej połowy ciasta czekoladowego dosypać mąki (powinna mieć konsystencję bardziej kruszonki). Posypać ciasto lub podsypać stolnicę i wałek mąką. Rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Można też wycinać kółka lub gwiazdki, tak jak ja robię na święta. Ułożyć na cieście. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C na opcji góra dół do suchego patyczka.
Dżem Łowicz przełożyć do rondelka i podgrzać. Dosypać ½ łyżeczki przyprawy do piernika (tylko takiej bez dodatku mąki). Sernik podawać na talerzyku z porcją sosu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
7968
kcal
Białka
265
gram
Węglowodany
833
gram
Tłuszcze
401
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.