Sernik Oreo
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
zazuxxl
![Sernik Oreo](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974478579.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 kostka masło
2 szkl. cukier brązowy
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 opak. kakao decomorreno
1 kg twaróg mielony
4 szt. jaja l
2 łyżka mąka ziemniaczana
15 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dosypać kakao, cukier, 1 i ½ szklanki mąki i zagnieść kruche, maślane ciasto. Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Wylepić dno formy ½ ciasta. Ma być prawie czarne.
Oddzielić żółtka od białka. Do twarogu wlać żółtka, wsypać cukier i wanilię. Wymieszać na niskich obrotach mikserem. Rozpuścić masło i wlać do masy. Dosypać mąki ziemniaczanej i zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, wymieszać delikatnie łopatką z masą sernikową i wylać na czekoladowy spód.
Do drugiej połowy ciasta czekoladowego dosypać mąki (powinna mieć konsystencję bardziej kruszonki). Posypać ciasto lub podsypać stolnicę i wałek mąką. Rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Można też wycinać kółka lub gwiazdki, tak jak ja robię na święta. Ułożyć na cieście. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C na opcji góra dół do suchego patyczka.
Dżem Łowicz przełożyć do rondelka i podgrzać. Dosypać ½ łyżeczki przyprawy do piernika (tylko takiej bez dodatku mąki). Sernik podawać na talerzyku z porcją sosu.