Sernik Oreo

zazuxxl
Sernik Oreo

0

0 / 0

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 kost. masło

2 szkl. cukier brązowy

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 opak. kakao decomorreno

1 kg twaróg mielony

4 szt. jaja l

2 łyżka mąka ziemniaczana

15 łyżka dżem wiśniowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dosypać kakao, cukier, 1 i ½ szklanki mąki i zagnieść kruche, maślane ciasto. Formę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia (łącznie z bokami). Wylepić dno formy ½ ciasta. Ma być prawie czarne.

2

Oddzielić żółtka od białka. Do twarogu wlać żółtka, wsypać cukier i wanilię. Wymieszać na niskich obrotach mikserem. Rozpuścić masło i wlać do masy. Dosypać mąki ziemniaczanej i zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, wymieszać delikatnie łopatką z masą sernikową i wylać na czekoladowy spód.

3

Do drugiej połowy ciasta czekoladowego dosypać mąki (powinna mieć konsystencję bardziej kruszonki). Posypać ciasto lub podsypać stolnicę i wałek mąką. Rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Można też wycinać kółka lub gwiazdki, tak jak ja robię na święta. Ułożyć na cieście. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C na opcji góra dół do suchego patyczka.

4

Dżem Łowicz przełożyć do rondelka i podgrzać. Dosypać ½ łyżeczki przyprawy do piernika (tylko takiej bez dodatku mąki). Sernik podawać na talerzyku z porcją sosu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły