Sernik ny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik ny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151327.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje. Wypróbowane na urodzinach zachwyciło gości!
0
0 / 0
Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje. Wypróbowane na urodzinach zachwyciło gości!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.10 kg ser np kalisz, delficko, philadelphia
1 szczyp. sól
2 łyżecz. soku z cytryny
110 g ciastka lu digestive
55 g masło
1.50 szkl. cukier
0.50 szkl. śmietana kremowa 12% np. zott
1 szt. spód
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. żółtka
6 szt. jaja
1 łyżka cukier
3 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Ciastka rozkruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i ugnieść dnem szklanki na równy spód.
piec 12 minut w 160oc.
Ser zmiksować, dodać sól, cukier, make, sok z cytryny, cukier waniliowy, śmietankę, żółtka, jajka. Wylać masę na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika (250oc) i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 95oc i przez 100 minut.
ostudzone ciasto zawinąć w folie aluminiowa. Wstawić do lodówki na 3 godziny.