Sernik nowojorski
EkspertOdKuchni
Sernik nowojorski, znany również jako New York cheesecake, to popularny deser amerykański, który jest znany i lubiany na całym świecie. Ma wyjątkowo kremową, aksamitną konsystencję i kruchy spód na bazie ciasteczek. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest niezwykle wilgotny. Doskonale sprawdzi się jako słodki poczęstunek do kawy, herbaty lub deser na wyjątkowe przyjęcia. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik nowojorski, znany również jako New York cheesecake, to popularny deser amerykański, który jest znany i lubiany na całym świecie. Ma wyjątkowo kremową, aksamitną konsystencję i kruchy spód na bazie ciasteczek. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest niezwykle wilgotny. Doskonale sprawdzi się jako słodki poczęstunek do kawy, herbaty lub deser na wyjątkowe przyjęcia. Smacznego!
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg twaróg sernikowy
200 g cukier puder
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
250 kwaśna śmietana 18%
1 szczyp. sól
200 g herbatniki
100 g masło
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Herbatniki rozkrusz w blenderze lub zgnieć w woreczku foliowym za pomocą wałka do ciasta.
Roztop masło i wymieszaj z herbatnikami. Przykryj spód tortownicy (o średnicy około 23 cm) papierem do pieczenia i wylep masą herbatnikową, równomiernie dociskając. Wstaw do lodówki, podczas gdy zrobisz masę serową.
W dużej misce wymieszaj twaróg, cukier puder, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól, używając miksera na niskich obrotach.
Dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
Wyłóż masę serową na spód herbatnikowy.
Formę z sernikiem wyłóż na blachę wypełnioną zagotowaną wcześniej wodą (ok. 1,5 l).
Piecz sernik w kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy środek będzie prawie ścięty.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez godzinę. Następnie wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej. Przełóż do lodówki na co najmniej 4 godziny lub najlepiej na noc.
Przed podaniem możesz posypać sernik delikatnie cukrem pudrem lub udekorować owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.