Sernik nowojorski

EkspertOdKuchni
Sernik nowojorski

0

0 / 0

Sernik nowojorski, znany również jako New York cheesecake, to popularny deser amerykański, który jest znany i lubiany na całym świecie. Ma wyjątkowo kremową, aksamitną konsystencję i kruchy spód na bazie ciasteczek. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest niezwykle wilgotny. Doskonale sprawdzi się jako słodki poczęstunek do kawy, herbaty lub deser na wyjątkowe przyjęcia. Smacznego!

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg twaróg sernikowy

200 g cukier puder

1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

250 kwaśna śmietana 18%

1 szcz. sól

200 g herbatniki

100 g masło

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 160°C.

2

Herbatniki rozkrusz w blenderze lub zgnieć w woreczku foliowym za pomocą wałka do ciasta.

3

Roztop masło i wymieszaj z herbatnikami. Przykryj spód tortownicy (o średnicy około 23 cm) papierem do pieczenia i wylep masą herbatnikową, równomiernie dociskając. Wstaw do lodówki, podczas gdy zrobisz masę serową.

4

W dużej misce wymieszaj twaróg, cukier puder, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól, używając miksera na niskich obrotach.

5

Dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.

6

Wyłóż masę serową na spód herbatnikowy.

7

Formę z sernikiem wyłóż na blachę wypełnioną zagotowaną wcześniej wodą (ok. 1,5 l).

8

Piecz sernik w kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy środek będzie prawie ścięty.

9

Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez godzinę. Następnie wyjmij i ostudź do temperatury pokojowej. Przełóż do lodówki na co najmniej 4 godziny lub najlepiej na noc.

10

Przed podaniem możesz posypać sernik delikatnie cukrem pudrem lub udekorować owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły