Puszysty sernik na zimno
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AgnieszkaStepien
![Puszysty sernik na zimno](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3144-1702057673274.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 opak. biszkopty
450 g serek homogenizowany
200 g śmietana 30%
1 łyżecz. cukier puder
2 łyżecz. żelatyna
2 szt. galaretka malinowa
400 g maliny
1 opak. dżem malinowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gdy jest sztywna dodajemy serki homogenizowane i mieszamy.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (2 łyżki). Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (ok. 3 łyżki). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie ostrożnie wlewamy do masy serowej i wszystko razem mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki.
Na masę serowa wykładamy dżem malinowy Łowicz (cienka warstwa).
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Zamrożone maliny zmiksować. Owoce wymieszać z galaretką (może być gorąca). Po chwili (szybko się ścina) przełożyć na wysmarowany dżem malinowy. Delikatnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30-40 minut.