Sernik na zimno z mascarpone i malinami
Kakao DecoMorreno
Sernik na zimno z mascarpone i malinami to lekki, orzeźwiający i kremowy deser, który z pewnością zasmakuje fanom owocowych słodkości. Połączenie ciasteczkowego spodu z mascarpone, ubitą śmietanką, galaretką i malinami nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. To świetny wybór na letnie przyjęcia, spotkania rodzinne czy popołudniowy deser do kawy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sernik na zimno z mascarpone i malinami to lekki, orzeźwiający i kremowy deser, który z pewnością zasmakuje fanom owocowych słodkości. Połączenie ciasteczkowego spodu z mascarpone, ubitą śmietanką, galaretką i malinami nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. To świetny wybór na letnie przyjęcia, spotkania rodzinne czy popołudniowy deser do kawy.
9
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżka kakao decomorreno
500 g mascarpone
250 g maliny
250 ml śmietanka 30%
100 g cukier puder
2 łyżecz. żelatyna
200 g herbatniki
100 g masło
1 szt. galaretka malinowa
Przygotowanie
Herbatniki miksujemy na drobny piasek, dodajemy kakao i roztopione masło. Całość mieszamy ze sobą tak, aby powstała jednolita kula.
Masę herbatnikową wykładamy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki.
Galaretkę malinową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i podgrzewamy w celu rozpuszczenia.
Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Ubijamy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i lekko sztywna. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Masę serową przekładamy na spód sernika i wyrównujemy powierzchnię. Na górę kładziemy umyte maliny i zalewamy ostudzoną, lekko zastygającą galaretką malinową.
Sernik wkładamy do lodówki na minimum 2,5 godziny. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
483
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
38
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.