Sernik na zimno z mascarpone i malinami

Kakao DecoMorreno
Sernik na zimno z mascarpone i malinami

0

0 / 0

Sernik na zimno z mascarpone i malinami to lekki, orzeźwiający i kremowy deser, który z pewnością zasmakuje fanom owocowych słodkości. Połączenie ciasteczkowego spodu z mascarpone, ubitą śmietanką, galaretką i malinami nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. To świetny wybór na letnie przyjęcia, spotkania rodzinne czy popołudniowy deser do kawy.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżka kakao decomorreno

500 g mascarpone

250 g maliny

250 ml śmietanka 30%

100 g cukier puder

2 łyżecz. żelatyna

200 g herbatniki

100 g masło

1 szt. galaretka malinowa

Przygotowanie


1

Herbatniki miksujemy na drobny piasek, dodajemy kakao i roztopione masło. Całość mieszamy ze sobą tak, aby powstała jednolita kula.

2

Masę herbatnikową wykładamy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki.

3

Galaretkę malinową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

4

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i podgrzewamy w celu rozpuszczenia.

5

Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Ubijamy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i lekko sztywna. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

6

Masę serową przekładamy na spód sernika i wyrównujemy powierzchnię. Na górę kładziemy umyte maliny i zalewamy ostudzoną, lekko zastygającą galaretką malinową.

7

Sernik wkładamy do lodówki na minimum 2,5 godziny. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły