Sernik na zimno z mascarpone i malinami

Kakao DecoMorreno
Sernik na zimno z mascarpone i malinami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Sernik na zimno z mascarpone i malinami to lekki, orzeźwiający i kremowy deser, który z pewnością zasmakuje fanom owocowych słodkości. Połączenie ciasteczkowego spodu z mascarpone, ubitą śmietanką, galaretką i malinami nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. To świetny wybór na letnie przyjęcia, spotkania rodzinne czy popołudniowy deser do kawy.

9

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżka kakao decomorreno

500 g mascarpone

250 g maliny

250 ml śmietanka 30%

100 g cukier puder

2 łyżecz. żelatyna

200 g herbatniki

100 g masło

1 szt. galaretka malinowa

Przygotowanie


Herbatniki miksujemy na drobny piasek, dodajemy kakao i roztopione masło. Całość mieszamy ze sobą tak, aby powstała jednolita kula.

Masę herbatnikową wykładamy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki.

Galaretkę malinową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i podgrzewamy w celu rozpuszczenia.

Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Ubijamy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i lekko sztywna. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Masę serową przekładamy na spód sernika i wyrównujemy powierzchnię. Na górę kładziemy umyte maliny i zalewamy ostudzoną, lekko zastygającą galaretką malinową.

Sernik wkładamy do lodówki na minimum 2,5 godziny. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

483

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły