Puszysty sernik na zimno

Łowicz
Puszysty sernik na zimno

0

0 / 0

Puszysty sernik na zimno to doskonały deser na specjalne okazje. Nie tylko pysznie smakuje, ale pięknie prezentuje się na stole. Nie wymaga pieczenia, więc świetnie sprawdzi się na ciepłe dni, a przy tym bardzo dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. To idealny wybór dla fanów kremowych, lekkich i owocowych słodkości.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 opak. biszkopty

450 g serek homogenizowany

200 g śmietana 30%

1 łyżecz. cukier puder

2 łyżecz. żelatyna

2 szt. galaretka malinowa

400 g maliny

1 opak. dżem malinowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.

2

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gdy jest sztywna, dodajemy serki homogenizowane i mieszamy.

3

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (2 łyżki). Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (ok. 3 łyżki). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie ostrożnie wlewamy do masy serowej i wszystko razem mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki.

4

Na masę serowa wykładamy dżem malinowy Łowicz (cienka warstwa).

5

2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Zamrożone maliny miksujemy.

6

Owoce mieszamy z galaretką (może być gorąca). Po chwili (szybko się ścina) przekładamy na dżem malinowy. Delikatnie wyrównujemy.

7

Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30-40 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły