Puszysty sernik na zimno
Łowicz
Puszysty sernik na zimno to doskonały deser na specjalne okazje. Nie tylko pysznie smakuje, ale pięknie prezentuje się na stole. Nie wymaga pieczenia, więc świetnie sprawdzi się na ciepłe dni, a przy tym bardzo dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. To idealny wybór dla fanów kremowych, lekkich i owocowych słodkości.
0
0 / 0
Puszysty sernik na zimno to doskonały deser na specjalne okazje. Nie tylko pysznie smakuje, ale pięknie prezentuje się na stole. Nie wymaga pieczenia, więc świetnie sprawdzi się na ciepłe dni, a przy tym bardzo dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. To idealny wybór dla fanów kremowych, lekkich i owocowych słodkości.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 opak. biszkopty
450 g serek homogenizowany
200 g śmietana 30%
1 łyżecz. cukier puder
2 łyżecz. żelatyna
2 szt. galaretka malinowa
400 g maliny
1 opak. dżem malinowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gdy jest sztywna, dodajemy serki homogenizowane i mieszamy.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (2 łyżki). Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (ok. 3 łyżki). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie ostrożnie wlewamy do masy serowej i wszystko razem mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na herbatniki.
Na masę serowa wykładamy dżem malinowy Łowicz (cienka warstwa).
2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Zamrożone maliny miksujemy.
Owoce mieszamy z galaretką (może być gorąca). Po chwili (szybko się ścina) przekładamy na dżem malinowy. Delikatnie wyrównujemy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 30-40 minut.