Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1496-1702057575475.jpeg&w=3840&q=75)
Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną to delikatny i aksamitny sernik, który rozpływa się w ustach. To unikalne połączenie z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
0
0 / 0
Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną to delikatny i aksamitny sernik, który rozpływa się w ustach. To unikalne połączenie z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
13
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 g masło
50 g cukier puder
1 łyżka kakao decomorreno
1 szt. jajko
1 łyżka śmietana 18%
500 g twaróg sernikowy
400 śmietana 36%
200 g cukier puder
2 opak. budyń śmietankowy
4 szt. jajko
1 szczyp. sól
200 g świeża żurawina
2 łyżecz. cukier puder
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto kruche posiekać, zakryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować masę serową: ser połączyć ze śmietaną, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać do sera. Białka ubić ze szczyptą soli na puch i delikatnie wmieszać do masy serowej razem z żurawiną.
Formę (24 cm x 24 cm) natłuścić masłem, obsypać kaszą manną.
Na spód wyłożyć kruche ciasto kakaowe, kolejno wylać masę serową.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec przez 1 godzinę. Kiedy wierzch będzie się zbyt mocno rumienił, zakryć folią aluminiową.
Sernik ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.