Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną

lubella
Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną

0

0 / 0

Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną to delikatny i aksamitny sernik, który rozpływa się w ustach. To unikalne połączenie z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

13

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g masło

50 g cukier puder

1 łyżka kakao decomorreno

1 szt. jajko

1 łyżka śmietana 18%

500 g twaróg sernikowy

400 śmietana 36%

200 g cukier puder

2 opak. budyń śmietankowy

4 szt. jajko

1 szczyp. sól

200 g świeża żurawina

2 łyżecz. cukier puder

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto kruche posiekać, zakryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.

2

W międzyczasie przygotować masę serową: ser połączyć ze śmietaną, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać do sera. Białka ubić ze szczyptą soli na puch i delikatnie wmieszać do masy serowej razem z żurawiną.

3

Formę (24 cm x 24 cm) natłuścić masłem, obsypać kaszą manną.

4

Na spód wyłożyć kruche ciasto kakaowe, kolejno wylać masę serową.

5

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec przez 1 godzinę. Kiedy wierzch będzie się zbyt mocno rumienił, zakryć folią aluminiową.

6

Sernik ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

4588

kcal

Białka

88

gram

Węglowodany

469

gram

Tłuszcze

266

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły