Sernik na herbatniku
malg
Pyszny, nieprzesłodzony, genialny sernik!
1
0 / 0
Pyszny, nieprzesłodzony, genialny sernik!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szkl. mleko
1.50 szkl. cukier puder
8 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. herbatniki
1 łyżka budyń śmietankowy
2 łyżka olej
2 dek. mąka ziemniaczana
90 dek. ser twarogowy
Przygotowanie
Składniki: 90 dag sera tłustego, 8 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka gorącego mleka, herbatniki - na blachę trzeba 1 duże opakowanie lub 3 małe.
Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy żółtka i miksujemy, dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy - caly czas miksujemy tak, aby nie bylo grudek. Później stopniowo wlewamy szklanke gorącego mleka. Białka ubijamy na sztywno i po łyżce dodajemy cukru pudru.
Masę białkową delikatnie mieszamy z masą serową - najlepiej zrobić to drewnianą łyżką. Masa musi być jednolita.
Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie lub bakalie.
Wykładamy herbatnikami blachę, a na to powoli (żeby herbatniki się nie rozjechały) wylewamy masę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w temperaturze 175-180 stopni. Jeśli wierzch bardzo się rumieni przykrywamy sernik papierem do pieczenia.
Wykładamy, jak ciasto ma twardą zarumienioną skórkę.