Sernik na herbatniku

malg
Sernik na herbatniku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszny, nieprzesłodzony, genialny sernik!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szkl. mleko

1.50 szkl. cukier puder

8 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. herbatniki

1 łyżka budyń śmietankowy

2 łyżka olej

2 dag. mąka ziemniaczana

90 dag. ser twarogowy

Przygotowanie


Składniki: 90 dag sera tłustego, 8 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka gorącego mleka, herbatniki - na blachę trzeba 1 duże opakowanie lub 3 małe.

Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy żółtka i miksujemy, dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy - caly czas miksujemy tak, aby nie bylo grudek. Później stopniowo wlewamy szklanke gorącego mleka. Białka ubijamy na sztywno i po łyżce dodajemy cukru pudru.

Masę białkową delikatnie mieszamy z masą serową - najlepiej zrobić to drewnianą łyżką. Masa musi być jednolita.

Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie lub bakalie.

Wykładamy herbatnikami blachę, a na to powoli (żeby herbatniki się nie rozjechały) wylewamy masę.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w temperaturze 175-180 stopni. Jeśli wierzch bardzo się rumieni przykrywamy sernik papierem do pieczenia.

Wykładamy, jak ciasto ma twardą zarumienioną skórkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

306

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

31

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły