Sernik na herbatniku

malg
Sernik na herbatniku

1

0 / 0

Pyszny, nieprzesłodzony, genialny sernik!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 szkl. mleko

1.50 szkl. cukier puder

8 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. herbatniki

1 łyżka budyń śmietankowy

2 łyżka olej

2 dek. mąka ziemniaczana

90 dek. ser twarogowy

Przygotowanie


1

Składniki: 90 dag sera tłustego, 8 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka gorącego mleka, herbatniki - na blachę trzeba 1 duże opakowanie lub 3 małe.

2

Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy żółtka i miksujemy, dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy - caly czas miksujemy tak, aby nie bylo grudek. Później stopniowo wlewamy szklanke gorącego mleka. Białka ubijamy na sztywno i po łyżce dodajemy cukru pudru.

3

Masę białkową delikatnie mieszamy z masą serową - najlepiej zrobić to drewnianą łyżką. Masa musi być jednolita.

4

Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie lub bakalie.

5

Wykładamy herbatnikami blachę, a na to powoli (żeby herbatniki się nie rozjechały) wylewamy masę.

6

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w temperaturze 175-180 stopni. Jeśli wierzch bardzo się rumieni przykrywamy sernik papierem do pieczenia.

7

Wykładamy, jak ciasto ma twardą zarumienioną skórkę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły