Sernik na herbatniku
malg
Pyszny, nieprzesłodzony, genialny sernik!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
306
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszny, nieprzesłodzony, genialny sernik!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szkl. mleko
1.50 szkl. cukier puder
8 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. herbatniki
1 łyżka budyń śmietankowy
2 łyżka olej
2 dag. mąka ziemniaczana
90 dag. ser twarogowy
Przygotowanie
Składniki: 90 dag sera tłustego, 8 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego, cukier waniliowy, 2 łyżki oleju, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, szklanka gorącego mleka, herbatniki - na blachę trzeba 1 duże opakowanie lub 3 małe.
Ser mielimy przez maszynkę, dodajemy żółtka i miksujemy, dodajemy olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy - caly czas miksujemy tak, aby nie bylo grudek. Później stopniowo wlewamy szklanke gorącego mleka. Białka ubijamy na sztywno i po łyżce dodajemy cukru pudru.
Masę białkową delikatnie mieszamy z masą serową - najlepiej zrobić to drewnianą łyżką. Masa musi być jednolita.
Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie lub bakalie.
Wykładamy herbatnikami blachę, a na to powoli (żeby herbatniki się nie rozjechały) wylewamy masę.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w temperaturze 175-180 stopni. Jeśli wierzch bardzo się rumieni przykrywamy sernik papierem do pieczenia.
Wykładamy, jak ciasto ma twardą zarumienioną skórkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
306
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.