Sernik na bitej śmietanie

m7

Sernik jest puszysty i bardzo delikatny. A dodatek pomarańczowego akcentu sprawia, że ciasto staje się niezwykle aromatyczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
242
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.0 / 9
Sernik jest puszysty i bardzo delikatny. A dodatek pomarańczowego akcentu sprawia, że ciasto staje się niezwykle aromatyczne.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
5 aromat pomarańczowy
400 śmietana
1 kg ser biały
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.75 kostka margaryna zwykła
2 szkl. cukier puder
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
0.75 szkl. cukier puder
1 szt. jajko
1 szt. cukier waniliowy
10 szt. jajko
2 szt. budyń śmietankowy
15 dag. skórka z pomarańczy
Przygotowanie
Z margaryny, cukru pudru, jajka i mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia zagnieść ciasto.W razie potrzeby dodać troszkę więcej mąki. Wyłożyć ciastem spód blaszki.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Dodać 2-krotnie zmielony ser, budynie, aromat. Wymieszać dokładnie.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy.
Dodać do masy serowej. Wymieszać.
Na końcu ubić schłodzoną śmietanę i dodać do masy.
Wymieszać delikatnie łyżką, żeby ciasto nie opadło. Dodać skórkę pomarańczową.
Masę wylać na wyłożone wcześniej ciasto.
Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopniach C.
Po wyjęciu z piekarnika można polać polewą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
242
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
26
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.