Sernik na bitej śmietanie

m7
Sernik na bitej śmietanie

0

4.0 / 9

Sernik jest puszysty i bardzo delikatny. A dodatek pomarańczowego akcentu sprawia, że ciasto staje się niezwykle aromatyczne.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

5 aromat pomarańczowy

400 śmietana

1 kg ser biały

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.75 kost. margaryna zwykła

2 szkl. cukier puder

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. mąka ziemniaczana

0.75 szkl. cukier puder

1 szt. jajko

1 szt. cukier waniliowy

10 szt. jajko

2 szt. budyń śmietankowy

15 dek. skórka z pomarańczy

Przygotowanie


1

Z margaryny, cukru pudru, jajka i mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia zagnieść ciasto.W razie potrzeby dodać troszkę więcej mąki. Wyłożyć ciastem spód blaszki.

2

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.

3

Dodać 2-krotnie zmielony ser, budynie, aromat. Wymieszać dokładnie.

4

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno, dodać 1 szklankę cukru pudru i cukier waniliowy.

5

Dodać do masy serowej. Wymieszać.

6

Na końcu ubić schłodzoną śmietanę i dodać do masy.

7

Wymieszać delikatnie łyżką, żeby ciasto nie opadło. Dodać skórkę pomarańczową.

8

Masę wylać na wyłożone wcześniej ciasto.

9

Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopniach C.

10

Po wyjęciu z piekarnika można polać polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły