Sernik marmurkowy

mariola85
Sernik marmurkowy

0

0 / 0

Pyszny łaciaty sernik, który świetnie się prezentuje po przekrojeniu. Dzięki połączeniu części sera z budyniem czekoladowym i czekoladą tworzą się marmurkowe wzory.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szkl. śmietana 18%

1 szt. jaja kurze całe

3 szt. jaja kurze całe

0.66 szt. cukier

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. budyń czekoladowy

1 szt. czekolada deserowa

1 szt. czekolada biała

3 łyżka cukier

0.50 dek. mąka pszenna krupczatka lubelli

10 dek. masło

70 dek. ser biały półtłusty

10 dek. czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Twaróg zmielić 2 razy w maszynce do mielenia, zmiksować ze śmietaną żółtkami oraz ubitymi białkami na pianę.

2

Z mąki, cukru, jajka i masła zagniatamy ciasto.

3

Zagniecione ciasto formujemy w wałek i schładzamy w lodówce przez co najmniej 60 min.

4

Masę dzielimy na dwie części do jednej dajemy budyń waniliowy, do drugiej budyń czekoladowy i roztopioną przestudzoną czekoladę.

5

Ciasto rozwałkowujemy na wyścielanej papierem do pieczenia blasze, nakłutej widelcem i pieczemy około 12 minut.

6

Masy wykładamy na przemian na podpieczony spód, wierzch przemieszamy widelcem, aby utworzyć dwukolorowe smugi. Piec w temp 160 stopni około 60 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły