Sernik marmurkowy

mariola85

Pyszny łaciaty sernik, który świetnie się prezentuje po przekrojeniu. Dzięki połączeniu części sera z budyniem czekoladowym i czekoladą tworzą się marmurkowe wzory.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny łaciaty sernik, który świetnie się prezentuje po przekrojeniu. Dzięki połączeniu części sera z budyniem czekoladowym i czekoladą tworzą się marmurkowe wzory.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. śmietana 18%
1 szt. jaja kurze całe
3 szt. jaja kurze całe
0.66 szt. cukier
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. budyń czekoladowy
1 szt. czekolada deserowa
1 szt. czekolada biała
3 łyżka cukier
0.50 dag. mąka pszenna krupczatka lubelli
10 dag. masło
70 dag. ser biały półtłusty
10 dag. czekolada gorzka
Przygotowanie
Twaróg zmielić 2 razy w maszynce do mielenia, zmiksować ze śmietaną żółtkami oraz ubitymi białkami na pianę.
Z mąki, cukru, jajka i masła zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto formujemy w wałek i schładzamy w lodówce przez co najmniej 60 min.
Masę dzielimy na dwie części do jednej dajemy budyń waniliowy, do drugiej budyń czekoladowy i roztopioną przestudzoną czekoladę.
Ciasto rozwałkowujemy na wyścielanej papierem do pieczenia blasze, nakłutej widelcem i pieczemy około 12 minut.
Masy wykładamy na przemian na podpieczony spód, wierzch przemieszamy widelcem, aby utworzyć dwukolorowe smugi. Piec w temp 160 stopni około 60 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.