Sernik marchewkowy z polewą śmietankową

Lubella

Poznaj przepis na wyjątkowy sernik marchewkowy, który łączy w sobie wilgotne ciasto marchewkowe, kremową masę serową i aksamitną polewę śmietankową. Nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. To idealny wybór na święta, urodziny lub po prostu do filiżanki kawy. Jest delikatnie korzenny, lekko karmelowy i aksamitny, przez co z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie klasyczne wypieki w nieco bardziej nowoczesnym, oryginalnym wydaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Poznaj przepis na wyjątkowy sernik marchewkowy, który łączy w sobie wilgotne ciasto marchewkowe, kremową masę serową i aksamitną polewę śmietankową. Nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. To idealny wybór na święta, urodziny lub po prostu do filiżanki kawy. Jest delikatnie korzenny, lekko karmelowy i aksamitny, przez co z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie klasyczne wypieki w nieco bardziej nowoczesnym, oryginalnym wydaniu.
19
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Masa marchewkowa
160 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. cynamon
120 ml olej
110 g cukier trzcinowy
2 szt. jaja
150 g marchewka tarta
100 g cukier drobny
Masa serowa
450 g serek śmietankowy
75 g cukier trzcinowy
65 g cukier drobny
60 g śmietana kwaśna 18%
2 szt. jaja
1 szczyp. sól
Polewa śmietankowa
75 g serek śmietankowy
125 g cukier puder
35 g masło
Przygotowanie
Najpierw przygotuj masę marchewkową. W misce umieść jajka, cukier oraz olej. Wymieszaj mikserem do połączenia składników. Dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksuj.
W drugiej misce umieść składniki na masę serową. Zmiksuj na jednolitą konsystencję, nie ubijaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej 1/3 masy marchewkowej, a następnie 1/3 masy serowej – wlewaj masy naprzemiennie.
Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).
Wstaw tortownicę z ciastem i piecz przez godzinę.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw na 20 minut. Następnie wystudź ciasto w temperaturze pokojowej i wstaw na noc do lodówki.
Zmiksuj składniki polewy śmietankowej. Polej sernik przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.