Sernik marchewkowy z polewą śmietankową

Lubella
Sernik marchewkowy z polewą śmietankową

0

0 / 0

Poznaj przepis na wyjątkowy sernik marchewkowy, który łączy w sobie wilgotne ciasto marchewkowe, kremową masę serową i aksamitną polewę śmietankową. Nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na talerzu. To idealny wybór na święta, urodziny lub po prostu do filiżanki kawy. Jest delikatnie korzenny, lekko karmelowy i aksamitny, przez co z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie klasyczne wypieki w nieco bardziej nowoczesnym, oryginalnym wydaniu.

19

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Masa marchewkowa

160 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. cynamon

120 ml olej

110 g cukier trzcinowy

2 szt. jaja

150 g marchewka tarta

100 g cukier drobny

Masa serowa

450 g serek śmietankowy

75 g cukier trzcinowy

65 g cukier drobny

60 g śmietana kwaśna 18%

2 szt. jaja

1 szczyp. sól

Polewa śmietankowa

75 g serek śmietankowy

125 g cukier puder

35 g masło

Przygotowanie


1

Najpierw przygotuj masę marchewkową. W misce umieść jajka, cukier oraz olej. Wymieszaj mikserem do połączenia składników. Dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksuj.

2

W drugiej misce umieść składniki na masę serową. Zmiksuj na jednolitą konsystencję, nie ubijaj.

3

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

4

Wlej 1/3 masy marchewkowej, a następnie 1/3 masy serowej – wlewaj masy naprzemiennie.

5

Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).

6

Wstaw tortownicę z ciastem i piecz przez godzinę.

7

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw na 20 minut. Następnie wystudź ciasto w temperaturze pokojowej i wstaw na noc do lodówki.

8

Zmiksuj składniki polewy śmietankowej. Polej sernik przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły