Sernik marcepanowy

EkspertOdKuchni
Sernik marcepanowy

0

0 / 0

Sernik marcepanowy to pyszne połączenie kruchego ciasta, aksamitnego sera i słodkiego marcepanu, które z pewnością zadowoli miłośników słodkich smaków. To puszysty wypiek o intensywnym aromacie, który niewątpliwie zrobi wrażenie na Twoich gościach. Jeżeli szukasz klasycznych deserów w nowoczesnym wydaniu, koniecznie zasmakuj sernika marcepanowego!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

400 śmietana 30%

250 g marcepan

150 g cukier puder

1 opak. herbatniki

200 g uprażone płatki migdałów

100 g masło

1 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

Przygotowanie


1

100 g uprażonych migdałów i opakowanie herbatników zmielić w blenderze kielichowym. Dodawać stopniowo 100 g masła w temperaturze pokojowej.

2

Kwadratową tortownicę 24 cm (może być okrągła, wtedy sernik wyjdzie nie kwadratowy, a okrągły) wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Na papierze wyłożyć zmielone herbatniki z płatkami migdałów i masłem. Rozprowadzić po całym spodzie tak, aby spód był równy.

4

Twaróg, 200 ml śmietanki, jajka, 150 g zmielonego marcepana za pomocą blendera, cukier puder, aromat, mąkę tortową i ziemniaczaną połączyć w jednolitą masę, najlepiej mikserem. Masę serową przelać na spód z herbatników.

5

Sernik marcepanowy piec w piekarniku ok. 70-80 minut w temperaturze 150 stopni. Po wypieczeniu sernika pozostawić go w piekarniku na godzinę przy uchylonych drzwiczkach, aby masa serowa się ściągnęła. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika.

6

Do rondelka wlać 200 ml śmietanki, resztę zmielonego marcepanu i uprażonych płatków migdałów. Podgrzać i mieszać do momentu, aż marcepan się rozpuści. Polewę równomiernie rozprowadzić po serniku.

7

Przygotowany sernik odstawić na min. 6 godzin do lodówki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły