Sernik marcepanowy
EkspertOdKuchni
Sernik marcepanowy to pyszne połączenie kruchego ciasta, aksamitnego sera i słodkiego marcepanu, które z pewnością zadowoli miłośników słodkich smaków. To puszysty wypiek o intensywnym aromacie, który niewątpliwie zrobi wrażenie na Twoich gościach. Jeżeli szukasz klasycznych deserów w nowoczesnym wydaniu, koniecznie zasmakuj sernika marcepanowego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
424
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik marcepanowy to pyszne połączenie kruchego ciasta, aksamitnego sera i słodkiego marcepanu, które z pewnością zadowoli miłośników słodkich smaków. To puszysty wypiek o intensywnym aromacie, który niewątpliwie zrobi wrażenie na Twoich gościach. Jeżeli szukasz klasycznych deserów w nowoczesnym wydaniu, koniecznie zasmakuj sernika marcepanowego!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
400 śmietana 30%
250 g marcepan
150 g cukier puder
1 opak. herbatniki
200 g uprażone płatki migdałów
100 g masło
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
Przygotowanie
100 g uprażonych migdałów i opakowanie herbatników zmielić w blenderze kielichowym. Dodawać stopniowo 100 g masła w temperaturze pokojowej.
Kwadratową tortownicę 24 cm (może być okrągła, wtedy sernik wyjdzie nie kwadratowy, a okrągły) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze wyłożyć zmielone herbatniki z płatkami migdałów i masłem. Rozprowadzić po całym spodzie tak, aby spód był równy.
Twaróg, 200 ml śmietanki, jajka, 150 g zmielonego marcepana za pomocą blendera, cukier puder, aromat, mąkę tortową i ziemniaczaną połączyć w jednolitą masę, najlepiej mikserem. Masę serową przelać na spód z herbatników.
Sernik marcepanowy piec w piekarniku ok. 70-80 minut w temperaturze 150 stopni. Po wypieczeniu sernika pozostawić go w piekarniku na godzinę przy uchylonych drzwiczkach, aby masa serowa się ściągnęła. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika.
Do rondelka wlać 200 ml śmietanki, resztę zmielonego marcepanu i uprażonych płatków migdałów. Podgrzać i mieszać do momentu, aż marcepan się rozpuści. Polewę równomiernie rozprowadzić po serniku.
Przygotowany sernik odstawić na min. 6 godzin do lodówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
424
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.