Sernik mango

mysza75

Sernik mango to idealny wybór dla miłośników słodkich, owocowych deserów! Jest lekki, orzeźwiający i wyjątkowo smaczny. Delikatna, kremowa masa serowa w połączeniu z soczystym, tropikalnym mango to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, urodziny czy specjalne okazje. Szybki do przygotowania i jeszcze szybszy do zjedzenia!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik mango to idealny wybór dla miłośników słodkich, owocowych deserów! Jest lekki, orzeźwiający i wyjątkowo smaczny. Delikatna, kremowa masa serowa w połączeniu z soczystym, tropikalnym mango to doskonała propozycja na letnie przyjęcia, urodziny czy specjalne okazje. Szybki do przygotowania i jeszcze szybszy do zjedzenia!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Spód
200 g herbatniki
80 g masło
Masa serowa
500 g twaróg sernikowy
250 g mascarpone
150 g cukier puder
3 szt. jaja
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
200 g pulpa mango
Wierzch
150 g pulpa mango
1 łyżecz. żelatyna
2 łyżka woda
1 szt. mango
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki zmiksuj na drobny pył w blenderze.
Rozpuść masło i wymieszaj je z pokruszonymi herbatnikami.
Masę wyłóż na dno tortownicy (średnica ok. 22 cm) i mocno dociśnij.
Wstaw do lodówki na 30 minut lub do piekarnika na 10 minut w 180°C.
W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg, mascarpone i cukier puder miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodawaj po jednym jajku, miksując na niskich obrotach.
Wsyp mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, a następnie delikatnie wmieszaj pulpę z mango.
Masę przelej na przygotowany spód.
Piecz sernik w 160°C przez około 60 minut (najlepiej w kąpieli wodnej).
Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku przez godzinę, następnie schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).
Żelatynę namocz w wodzie, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej.
Dodaj do pulpy z mango i wymieszaj.
Polej sernik masą mango i udekoruj plasterkami owocu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.