Sernik królewski
lubella
Jeśli szukasz smacznego i prostego przepisu na sernik królewski, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania. To idealna propozycja dla miłośników ciast i deserów, a także tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich bliskich. Kruche ciasto kakaowe z aksamitną masą serową świetnie sprawdzi się do porannej herbaty, popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Puszysty sernik królewski zadowoli każdego, kto ceni sobie słodkie wypieki.
0
0 / 0
Jeśli szukasz smacznego i prostego przepisu na sernik królewski, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania. To idealna propozycja dla miłośników ciast i deserów, a także tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich bliskich. Kruche ciasto kakaowe z aksamitną masą serową świetnie sprawdzi się do porannej herbaty, popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Puszysty sernik królewski zadowoli każdego, kto ceni sobie słodkie wypieki.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
300 g lubella mąka puszysta uniwersalna
150 g masło
150 g cukier drobny
2 szt. jaja kurze całe
30 g kakao decomorreno
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 kg ser twarogowy
100 g miękkie masło
150 g cukier
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. budyń waniliowy
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać, zrobić zagłębienie, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, wbić jajka i zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować masę serową. Ser utrzeć z żółtkami, cukrem i miękkim masłem. Wsypać budyń, wymieszać.
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta do zamrażalnika, a pozostałą częścią ciasta wyłożyć spód tortownicy.
Kolejno wylać masę serową do tortownicy, a drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i piec przez około 60 minut (sprawdzać patyczkiem). Wyjąć z formy po całkowitym ostudzeniu.