Sernik królewski

lubella
Sernik królewski

0

0 / 0

Jeśli szukasz smacznego i prostego przepisu na sernik królewski, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania. To idealna propozycja dla miłośników ciast i deserów, a także tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich bliskich. Kruche ciasto kakaowe z aksamitną masą serową świetnie sprawdzi się do porannej herbaty, popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Puszysty sernik królewski zadowoli każdego, kto ceni sobie słodkie wypieki.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

300 g lubella mąka puszysta uniwersalna

150 g masło

150 g cukier drobny

2 szt. jaja kurze całe

30 g kakao decomorreno

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szcz. sól

1 kg ser twarogowy

100 g miękkie masło

150 g cukier

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. budyń waniliowy

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać, zrobić zagłębienie, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, wbić jajka i zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.

2

W międzyczasie przygotować masę serową. Ser utrzeć z żółtkami, cukrem i miękkim masłem. Wsypać budyń, wymieszać.

3

Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy.

4

Następnie wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta do zamrażalnika, a pozostałą częścią ciasta wyłożyć spód tortownicy.

5

Kolejno wylać masę serową do tortownicy, a drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch.

6

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i piec przez około 60 minut (sprawdzać patyczkiem). Wyjąć z formy po całkowitym ostudzeniu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły