Sernik królewski
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik królewski](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973217277.jpeg&w=3840&q=75)
Mój ulubiony sernik :)
1
0 / 0
Mój ulubiony sernik :)
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 kg twaróg
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
400 g mąka pszenna tortowa
300 g masło
150 g rodzynki
2 szkl. cukier
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. żółtko jaja kurzego
6 szt. jajko
4 łyżka cukier
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka śmietana
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić na 2 części: większą i mniejszą i uformować z nich kulki.
Obie części mrozić przez godzinę.
Po tym czasie większą kulkę ciasta zetrzeć na grubej tarce na blaszkę.
Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno.
Twaróg, masło, 6 żółtek, cukier, rodzynki i mąkę ziemniaczaną wymieszać i dodać ubite białka.
Delikatnie połączyć, wylać na ciasto na blaszce i na to zetrzeć mniejszą kulkę ciasta.
Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.