Sernik królewski
m7
1
0 / 0
0
Mój ulubiony sernik :)
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
35 porcji
Składniki
1 kg twaróg
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. masło
400 gr mąka pszenna tortowa
300 gr masło
150 gr rodzynki
2 szkl. cukier
1 szt cukier waniliowy
1 szt żółtko jaja kurzego
6 szt jajko
4 łyżka cukier
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka śmietana
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić na 2 części: większą i mniejszą i uformować z nich kulki.
Obie części mrozić przez godzinę.
Po tym czasie większą kulkę ciasta zetrzeć na grubej tarce na blaszkę.
Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno.
Twaróg, masło, 6 żółtek, cukier, rodzynki i mąkę ziemniaczaną wymieszać i dodać ubite białka.
Delikatnie połączyć, wylać na ciasto na blaszce i na to zetrzeć mniejszą kulkę ciasta.
Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.