Sernik królewski
Kakao DecoMorreno
Sernik królewski to idealny wybór na każdą okazję – od eleganckiej kolacji po świąteczne przyjęcie. Jest aromatyczny, wilgotny i wyjątkowo smaczny. Doskonale prezentuje się na stole i z pewnością zachwyci każdego miłośnika kremowych ciast. Świetnie smakuje w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
427
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik królewski to idealny wybór na każdą okazję – od eleganckiej kolacji po świąteczne przyjęcie. Jest aromatyczny, wilgotny i wyjątkowo smaczny. Doskonale prezentuje się na stole i z pewnością zachwyci każdego miłośnika kremowych ciast. Świetnie smakuje w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty. Smacznego!
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Ciasto
300 g mąka pszenna lubella
150 g cukier
200 g masło
3 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. jajko
Masa serowa
1 kg twaróg mielony
200 g cukier
100 g masło roztopione
4 szt. jajka całe kurze
1 opak. budyń waniliowy
1 opak. cukier waniliowy
Przygotowanie
W dużej misce połącz mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj schłodzone masło pokrojone w kostkę i rozcieraj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
Wbij jajko i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Podziel je na dwie części – jedną nieco większą, drugą mniejszą. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
W dużej misce utrzyj twaróg z cukrem, roztopionym masłem, jajkami, budyniem waniliowym i cukrem waniliowym na gładką masę.
Wyjmij większą część ciasta z lodówki i wyłóż nią spód tortownicy (o średnicy 24-26 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wylej masę serową i równomiernie ją rozprowadź. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią wierzch masy serowej.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60-70 minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60-70 minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
427
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.