Sernik z kokosową pianką

m7
Sernik z kokosową pianką

0

0 / 0

Sernik z kokosową pianką i białą czekoladą to deser, który świetnie sprawdza się zarówno na co dzień, jak i przy większych okazjach. Ma stabilny spód z herbatników, gładką i kremową masę serową z dodatkiem białej czekolady oraz lekką kokosową piankę na wierzchu. Całość dobrze się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje – delikatnie słodki, lekki, ale jednocześnie sycący. To ciasto, które możesz przygotować z wyprzedzeniem – najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia, kiedy wszystkie warstwy się przegryzą.

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Spód

150 g herbatniki maślane

60 g masło roztopione

Masa serowa

1 kg twaróg sernikowy

200 g cukier

1 łyżka mąka ziemnaczana

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

4 szt. jaja

200 ml śmietana kremowa 30%

100 g biała czekolada

1 szczyp. sól

Kokosowa pianka

400 ml śmietanka 36%

2 łyżka cukier puder

100 g wiórki kokosowe

2 łyżka żelatyna

2 łyżka gorąca woda

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania spodu. Pokrusz herbatniki lub biszkopty na piasek, wymieszaj z roztopionym masłem.

2

Wyłóż dno tortownicy (24 cm) papierem do pieczenia i wciśnij ciasteczkową masę.

3

Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

4

W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką i szczyptą soli.

5

Dodawaj jajka pojedynczo, miksując na niskich obrotach.

6

Dodaj śmietankę oraz ostudzoną, roztopioną białą czekoladę – wymieszaj dokładnie.

7

Wylej masę serową na przygotowany spód.

8

Piecz w 160°C (bez termoobiegu) przez ok. 60 minut – środek może być lekko ścięty.

9

Zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia, potem schłodź w lodówce.

10

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do lekkiego przestudzenia.

11

Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno.

12

Dodaj przestudzoną żelatynę i delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.

13

Wyłóż piankę na schłodzony sernik, wyrównaj.

14

Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

15

Posyp wierzch wiórkami kokosowymi lub rulonikami z białej czekolady.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

185

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły