Sernik kokosowo-orzechowy z suszonymi śliwkami i pomarańczą
MalgorzataRyszkiewicz
Sernik jest pracochłonny, ale warto go upiec bo smakuje doskonale!
0
0 / 0
Sernik jest pracochłonny, ale warto go upiec bo smakuje doskonale!
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
70 dek. twaróg półtłusty
14 szt. jaja l
20 dek. cukru pudru
1.50 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szt. budyń waniliowy
100 g śliwki suszone
200 g masło
300 g cukier kryształ
150 g wiórki kokosowe
4 łyżka mąka ziemniaczana
3 szkl. mleko uht 3,2%
3 szt. pomarańcza
100 g orzechy włoskie mielone
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
5 kost. czekolada deserowa
Przygotowanie
Aby zrobić sernik należy utrzeć masło z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku. Na koniec dodać zmielony ser zmieszany z proszkiem do pieczenia, budyniem i pokrojonymi drobno śliwkami. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem. Wyłożyć na prostokątną sporą blaszkę i piec w temp. 180 stopni 30 minut.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kokos z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pianę kokosową na podpieczony sernik i piec do uzyskania jasnobrązowego koloru.
By zrobić ciasto orzechowe należy białka ubić z cukrem, dodając żółtka, orzechy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
Z mleka, budyniu, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do masy i wymieszać.
Przełożenie ciasta: ser z kokosem, 3/4 kremu, ciasto orzechowe, reszta kremu. Na wierzch zetrzeć czekoladę.