Sernik kokosowo-orzechowy z suszonymi śliwkami i pomarańczą
MalgorzataRyszkiewicz
Sernik jest pracochłonny, ale warto go upiec bo smakuje doskonale!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik jest pracochłonny, ale warto go upiec bo smakuje doskonale!
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
70 dag. twaróg półtłusty
14 szt. jaja l
20 dag. cukru pudru
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. budyń waniliowy
100 g śliwki suszone
200 g masło
300 g cukier kryształ
150 g wiórki kokosowe
4 łyżka mąka ziemniaczana
3 szkl. mleko uht 3,2%
3 szt. pomarańcza
100 g orzechy włoskie mielone
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
5 kostka czekolada deserowa
Przygotowanie
Aby zrobić sernik należy utrzeć masło z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku. Na koniec dodać zmielony ser zmieszany z proszkiem do pieczenia, budyniem i pokrojonymi drobno śliwkami. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem. Wyłożyć na prostokątną sporą blaszkę i piec w temp. 180 stopni 30 minut.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kokos z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pianę kokosową na podpieczony sernik i piec do uzyskania jasnobrązowego koloru.
By zrobić ciasto orzechowe należy białka ubić z cukrem, dodając żółtka, orzechy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
Z mleka, budyniu, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do masy i wymieszać.
Przełożenie ciasta: ser z kokosem, 3/4 kremu, ciasto orzechowe, reszta kremu. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.