Sernik kokosowo-orzechowy z suszonymi śliwkami i pomarańczą

Lubella

Sernik kokosowo-orzechowy z suszonymi śliwkami i pomarańczą to wielowarstwowe ciasto idealne na święta, uroczystości i wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnej masy serowej z kokosem, soczystych suszonych śliwek, orzechowego biszkoptu oraz kremu budyniowego z kawałkami świeżej pomarańczy tworzy niezwykle harmonijną i bogatą kompozycję smaków. To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale i prezentuje się efektownie. Jest doskonałym wyborem dla osób szukających tradycyjnego wypieku w nowoczesnej odsłonie. Sernik ten długo zachowuje świeżość i idealnie sprawdzi się także jako ciasto do kawy. Można go przygotować dzień wcześniej – smakuje jeszcze lepiej po schłodzeniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik kokosowo-orzechowy z suszonymi śliwkami i pomarańczą to wielowarstwowe ciasto idealne na święta, uroczystości i wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnej masy serowej z kokosem, soczystych suszonych śliwek, orzechowego biszkoptu oraz kremu budyniowego z kawałkami świeżej pomarańczy tworzy niezwykle harmonijną i bogatą kompozycję smaków. To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale i prezentuje się efektownie. Jest doskonałym wyborem dla osób szukających tradycyjnego wypieku w nowoczesnej odsłonie. Sernik ten długo zachowuje świeżość i idealnie sprawdzi się także jako ciasto do kawy. Można go przygotować dzień wcześniej – smakuje jeszcze lepiej po schłodzeniu.
25
Składniki
110 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 g miękkie masło
150 g cukier puder
6 szt. jaja
1 kg twaróg mielony z wiaderka
1 opak. budyń waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g suszone śliwki
150 g orzechy posiekane
Warstwa kokosowa
4 szt. białka
100 g cukier
150 g wiórki kokosowe
1 łyżka mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
Warstwa orzechowa
4 szt. jaja
100 g cukier
150 g orzechy włoskie mielone
2 łyżka mąka pszenna lubella
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
Krem budyniowo-pomarańczowy
500 ml mleko
1 opak. budyń waniliowy
2 łyżka mąka pszenna lubella
4 szt. żółtka
100 g cukier
200 g miękkie masło
2 szt. pomarańcze
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania masy serowej. Utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
Dodawaj stopniowo żółtka, miksując po każdym dodaniu.
W osobnej misce wymieszaj twaróg z budyniem, proszkiem do pieczenia i posiekanymi śliwkami.
Połącz masę serową z maślaną i dobrze wymieszaj.
Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Przełóż całość do prostokątnej blachy (ok. 25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180°C (góra-dół) przez 30 minut.
W międzyczasie przygotuj warstwę kokosową. Ubij białka na sztywno, dodając stopniowo cukier.
Delikatnie wmieszaj kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Po 30 minutach pieczenia sernika, ostrożnie wyłóż na wierzch pianę kokosową.
Piecz jeszcze 15–20 minut, aż wierzch się lekko zrumieni.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj warstwę orzechową. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
Wmieszaj żółtka, a następnie dodaj orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.
Wylej do formy tej samej wielkości co wcześniej i piecz w 180°C przez 20 minut.
Wystudź.
Ugotuj gęsty budyń z mleka, proszku budyniowego, mąki, żółtek i cukru. Cały czas mieszaj.
Gdy zgęstnieje, przykryj folią spożywczą i ostudź do temperatury pokojowej.
Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń.
Na końcu dodaj pokrojone pomarańcze i delikatnie wymieszaj.
Na warstwę serową z kokosem rozsmaruj ¾ kremu budyniowego.
Przykryj blatem orzechowym.
Rozsmaruj pozostały krem na wierzchu.
Posyp posiekanymi orzechami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
543
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.