Sernik kokosowo-orzechowy z suszonymi śliwkami i pomarańczą

MalgorzataRyszkiewicz
Sernik kokosowo-orzechowy z suszonymi śliwkami i pomarańczą

0

0 / 0

Sernik jest pracochłonny, ale warto go upiec bo smakuje doskonale!

15

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

70 dek. twaróg półtłusty

14 szt. jaja l

20 dek. cukru pudru

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. budyń waniliowy

100 g śliwki suszone

200 g masło

300 g cukier kryształ

150 g wiórki kokosowe

4 łyżka mąka ziemniaczana

3 szkl. mleko uht 3,2%

3 szt. pomarańcza

100 g orzechy włoskie mielone

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

5 kost. czekolada deserowa

Przygotowanie


1

Aby zrobić sernik należy utrzeć masło z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku. Na koniec dodać zmielony ser zmieszany z proszkiem do pieczenia, budyniem i pokrojonymi drobno śliwkami. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem. Wyłożyć na prostokątną sporą blaszkę i piec w temp. 180 stopni 30 minut.

2

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kokos z mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pianę kokosową na podpieczony sernik i piec do uzyskania jasnobrązowego koloru.

3

By zrobić ciasto orzechowe należy białka ubić z cukrem, dodając żółtka, orzechy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 stopni około 20 minut.

4

Z mleka, budyniu, mąki, żółtek i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do masy i wymieszać.

5

Przełożenie ciasta: ser z kokosem, 3/4 kremu, ciasto orzechowe, reszta kremu. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły