Example thumb
1

Składniki

1 Kilogram
Twaróg tłusty
200 Gramów
cukier
20 Gramów
CUKIER WANILIOWY
100 Gramów
rodzynki
50 Gramów
czekolada
6 Sztuk
jaja kurze całe
3 Łyżki
mąka ziemniaczana
3 Łyżki
wiórki kokosowe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Kilka godzin przed pieczeniem twaróg owijamy ręcznikami kuchennymi aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ręczniki zmieniamy kiedy już nasiąkną.
  2. Twaróg mielimy maszynką, najlepiej dwa razy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do nich zmielony ser, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dopiero na końcu dodajemy ubite białka bardzo delikatnie mieszając.
  3. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny do chwili aż wierzch się zarumieni.
  4. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kwadransie wyciągamy sernik całkowicie.
  5. Układamy na wierzchu czekoladę połamaną na kostki i po 5 minutach rozsmarowujemy ją nożem po całym wierzchu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

Opis

Klasyczny sernik na tortownicę o średnicy 24cm.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!