Sernik klasyczny

m7

Klasyczny sernik na tortownicę o średnicy 24cm.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Klasyczny sernik na tortownicę o średnicy 24cm.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 kg twaróg tłusty
200 g cukier
20 g cukier waniliowy
100 g rodzynki
50 g czekolada
6 szt. jaja kurze całe
3 łyżka mąka ziemniaczana
3 łyżka wiórki kokosowe
Przygotowanie
Kilka godzin przed pieczeniem twaróg owijamy ręcznikami kuchennymi aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ręczniki zmieniamy kiedy już nasiąkną.
Twaróg mielimy maszynką, najlepiej dwa razy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do nich zmielony ser, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dopiero na końcu dodajemy ubite białka bardzo delikatnie mieszając.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny do chwili aż wierzch się zarumieni.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kwadransie wyciągamy sernik całkowicie.
Układamy na wierzchu czekoladę połamaną na kostki i po 5 minutach rozsmarowujemy ją nożem po całym wierzchu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
309
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.