Sernik klasyczny

m7
Sernik klasyczny

1

0 / 0

Klasyczny sernik na tortownicę o średnicy 24cm.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg twaróg tłusty

200 g cukier

20 g cukier waniliowy

100 g rodzynki

50 g czekolada

6 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka ziemniaczana

3 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Kilka godzin przed pieczeniem twaróg owijamy ręcznikami kuchennymi aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ręczniki zmieniamy kiedy już nasiąkną.

2

Twaróg mielimy maszynką, najlepiej dwa razy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do nich zmielony ser, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dopiero na końcu dodajemy ubite białka bardzo delikatnie mieszając.

3

Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny do chwili aż wierzch się zarumieni.

4

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kwadransie wyciągamy sernik całkowicie.

5

Układamy na wierzchu czekoladę połamaną na kostki i po 5 minutach rozsmarowujemy ją nożem po całym wierzchu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły