Sernik klasyczny

m7
Sernik klasyczny

1

0 / 0

Klasyczny sernik na tortownicę o średnicy 24cm.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 kg twaróg tłusty

200 g cukier

20 g cukier waniliowy

100 g rodzynki

50 g czekolada

6 szt. jaja kurze całe

3 łyżka mąka ziemniaczana

3 łyżka wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Kilka godzin przed pieczeniem twaróg owijamy ręcznikami kuchennymi aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Ręczniki zmieniamy kiedy już nasiąkną.

2

Twaróg mielimy maszynką, najlepiej dwa razy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do nich zmielony ser, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i dopiero na końcu dodajemy ubite białka bardzo delikatnie mieszając.

3

Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 1 godziny do chwili aż wierzch się zarumieni.

4

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kwadransie wyciągamy sernik całkowicie.

5

Układamy na wierzchu czekoladę połamaną na kostki i po 5 minutach rozsmarowujemy ją nożem po całym wierzchu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

309

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły