Sernik kiwi bez pieczenia

maspexdigital
Sernik kiwi bez pieczenia

0

0 / 0

Przedstawiamy przepis na szybki i prosty sernik na zimno (bez pieczenia). Do jego przygotowania potrzebujemy herbatników, masła, dżemu kiwi, twarogu, śmietanki, żelatyny, wody i galaretki. Do pokruszonych wcześniej herbatników dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wyklejamy formę do pieczenia. Schładzamy w lodówce. Rozrabiamy żelatynę w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy ją delikatnie z wymieszanym wcześniej twarogiem, dżemem kiwi i żelatyną. Wykładamy masę do formy i polewamy ją galaretką. Całość chłodzimy w lodówce ok. 4 - 5h.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

30 dag. herbatniki

150 g masło

1 opak. dżem łowicz kiwi

500 g twaróg sernikowy

250 śmietanka 36%

6 łyżecz. żelatyna

0.50 szkl. gorąca woda

500 zimna woda

1 szt. galaretka agrestowa

Przygotowanie


1

Wyjmujemy z lodówki twaróg, aby nabrał temperatury pokojowej. Ciastka kruszymy na drobny pył i dodajemy roztopione masło. Wymieszaną dokładnie masą wykładamy formę. Schładzamy w lodówce.

2

Żelatynę rozrabiamy z ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Ubijamy śmietankę na sztywno. Mieszamy za pomocą łyżki twaróg, dżem oraz rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Łączymy wszystko z ubitą śmietanką.

3

Wkładamy masę sernikową do formy. Przygotowujemy galaretkę. Mieszamy galaretkę z gorącą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Wylewamy galaretkę na warstwę serową. Schładzamy przez min. 4-6 h w lodówce.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły