Sernik kiwi bez pieczenia
maspexdigital
Przedstawiamy przepis na szybki i prosty sernik na zimno (bez pieczenia). Do jego przygotowania potrzebujemy herbatników, masła, dżemu kiwi, twarogu, śmietanki, żelatyny, wody i galaretki. Do pokruszonych wcześniej herbatników dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wyklejamy formę do pieczenia. Schładzamy w lodówce. Rozrabiamy żelatynę w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy ją delikatnie z wymieszanym wcześniej twarogiem, dżemem kiwi i żelatyną. Wykładamy masę do formy i polewamy ją galaretką. Całość chłodzimy w lodówce ok. 4 - 5h.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
773
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przedstawiamy przepis na szybki i prosty sernik na zimno (bez pieczenia). Do jego przygotowania potrzebujemy herbatników, masła, dżemu kiwi, twarogu, śmietanki, żelatyny, wody i galaretki. Do pokruszonych wcześniej herbatników dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wyklejamy formę do pieczenia. Schładzamy w lodówce. Rozrabiamy żelatynę w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy ją delikatnie z wymieszanym wcześniej twarogiem, dżemem kiwi i żelatyną. Wykładamy masę do formy i polewamy ją galaretką. Całość chłodzimy w lodówce ok. 4 - 5h.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
30 dag. herbatniki
150 g masło
1 opak. dżem łowicz kiwi
500 g twaróg sernikowy
250 śmietanka 36%
6 łyżecz. żelatyna
0.50 szkl. gorąca woda
500 zimna woda
1 szt. galaretka agrestowa
Przygotowanie
Wyjmujemy z lodówki twaróg, aby nabrał temperatury pokojowej. Ciastka kruszymy na drobny pył i dodajemy roztopione masło. Wymieszaną dokładnie masą wykładamy formę. Schładzamy w lodówce.
Żelatynę rozrabiamy z ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Ubijamy śmietankę na sztywno. Mieszamy za pomocą łyżki twaróg, dżem oraz rozpuszczoną ciepłą żelatynę. Łączymy wszystko z ubitą śmietanką.
Wkładamy masę sernikową do formy. Przygotowujemy galaretkę. Mieszamy galaretkę z gorącą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Wylewamy galaretkę na warstwę serową. Schładzamy przez min. 4-6 h w lodówce.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
773
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
59
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.