Sernik kajmakowo-bakaliowy.
Fulda2
Tradycyjny sernik, ale troszkę w innym wydaniu. Delikatny i pyszny.
0
0 / 0
Tradycyjny sernik, ale troszkę w innym wydaniu. Delikatny i pyszny.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
100 g masło
1 szkl. mąka pszenna lubella
2 łyżka kakao decomorreno
1 szt. żółtko
2 łyżka cukier biały
1 łyżka śmietana 18%
50 g masło
750 g ser biały
150 g cukier biały
4 szt. jajka całe
1 łyżka mąka pszenna lubella
200 g gotowa masa kajmakowa
3 łyżka rodzynki
3 łyżka miechunka
Przygotowanie
Do miseczki wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Łączymy aby powstała nam kruszonka. Taką kruszonką wykładamy dno tortownicy, ale nie ugniatamy jej. Kilka łyżek kruszonki odkładamy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy miękkie masło, a później ser i mąkę.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy masę krówkową, a do drugiej rodzynki i miechunkę. Na ciasto wylewamy na przemian masy tak jak się robi ciasto Zebra.
Na wierzch kruszymy pozostawioną kruszonkę. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Później możemy go zostawić w piekarniku aby ostygł. Zimny sernik polewamy czekoladową polewą.
Kategorie
Alergeny
Jajka