Sernik jagodowy

decomorreno
Sernik jagodowy

0

5 / 3

Wypróbuj naszą jagodową wariację na temat czekoladowego serniczka na zimno. Lekki, bardzo owocowy, uwieńczony delikatną śmietanką kakaową i soczystymi jagodami. Brzmi i smakuje jak kwintesencja lata, którą z łatwością odtworzyć można równiez w środku zimy - dodając do masy serowej mrożonych jagód. Nietrudny w przygotowaniu i niezwykle efektowny. Palce lizać!

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

240 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g kakao decomorreno

150 g masło

80 g cukier puder

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja

280 g jagody

1 łyżka sok z cytryny

4 szt. jaja

200 g cukier

1 kg twaróg sernikowy

1 szt. budyń waniliowy

250 śmietanka 36%

2 łyżka cukier puder

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Jeśli używasz jagód mrożonych wyjmij je z zamrażarki.

2

Mąkę wymieszaj z kakao, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz jajko i żółtko. Zagnieć szybko gładkie ciasto.

3

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i dociskając wypełnij spód i brzegi formy. Włóż formę do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie nakłuj widelcem dno i piecz przez 15 minut w 200°C.

4

W tym czasie w misce zblenduj jagody wraz z sokiem z cytryny. Dodaj pozostałe składniki na masę serową i dokładnie zmiksuj.

5

Na podpieczony spód przelej masę sernikową i piecz przez około 90 minut w temperaturze 150°C. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

6

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj kakao i wymieszaj. Przełóż kakaową śmietankę na wierzch wystygniętego sernika.

7

Włóż do lodówki aby sernik całkowicie się schłodził. Wierzch dodatkowo możesz udekorować świeżymi owocami. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły