Sernik jagodowy
decomorreno
Wypróbuj naszą jagodową wariację na temat czekoladowego serniczka na zimno. Lekki, bardzo owocowy, uwieńczony delikatną śmietanką kakaową i soczystymi jagodami. Brzmi i smakuje jak kwintesencja lata, którą z łatwością odtworzyć można równiez w środku zimy - dodając do masy serowej mrożonych jagód. Nietrudny w przygotowaniu i niezwykle efektowny. Palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
467
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 3
Wypróbuj naszą jagodową wariację na temat czekoladowego serniczka na zimno. Lekki, bardzo owocowy, uwieńczony delikatną śmietanką kakaową i soczystymi jagodami. Brzmi i smakuje jak kwintesencja lata, którą z łatwością odtworzyć można równiez w środku zimy - dodając do masy serowej mrożonych jagód. Nietrudny w przygotowaniu i niezwykle efektowny. Palce lizać!
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
240 g mąka pszenna tortowa lubella
20 g kakao decomorreno
150 g masło
80 g cukier puder
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja
280 g jagody
1 łyżka sok z cytryny
4 szt. jaja
200 g cukier
1 kg twaróg sernikowy
1 szt. budyń waniliowy
250 śmietanka 36%
2 łyżka cukier puder
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Jeśli używasz jagód mrożonych wyjmij je z zamrażarki.
Mąkę wymieszaj z kakao, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz jajko i żółtko. Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i dociskając wypełnij spód i brzegi formy. Włóż formę do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie nakłuj widelcem dno i piecz przez 15 minut w 200°C.
W tym czasie w misce zblenduj jagody wraz z sokiem z cytryny. Dodaj pozostałe składniki na masę serową i dokładnie zmiksuj.
Na podpieczony spód przelej masę sernikową i piecz przez około 90 minut w temperaturze 150°C. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj kakao i wymieszaj. Przełóż kakaową śmietankę na wierzch wystygniętego sernika.
Włóż do lodówki aby sernik całkowicie się schłodził. Wierzch dodatkowo możesz udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
467
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka