Sernik gotowany wg mojej teściowej

m7
Sernik gotowany wg mojej teściowej

1

4 / 1

Jedno z lepszych ciast, jakie jadłam. Na imprezę, na niedzielę, dla domowników i dla gości :)

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

100 mleko

1 kg ser biały

1 szczyp. sól

1 szczyp. sól

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. kakao decomorreno

2 łyżecz. cukier waniliowy

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier

1 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń śmietankowy

1 szt. polewa czekoladowa

6 szt. jaja kurze całe

1 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka wiórki kokosowe

12.50 dag. masło

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać( może być mikserem). Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie).

2

Biszkopt podzielić na dwie części, odpowiednio 1/3 i 2/3 ciasta. 2/3 ciasta rozsmarować na małej blaszce i upiec. 1/3 ciasta wymieszać delikatnie z kakao, rozsmarować na blaszce i upiec.

3

Ser biały mielony zmiksować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Z białek ubić pianę i dodać ją do masy serowej delikatnie mieszając. Najlepiej przygotowywać masę w garnku, żeby można było postawić go od razu na ogień. Po postawieniu na ogień mieszać delikatnie aż do zagotowania się. Masa powinna wówczas lekko wypuszczać bąbelki. Po zdjęciu z ognia dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszane z zimnym mlekiem. Po wymieszaniu masy postawić ją na ogień i ponownie zagotować.

4

Biały biszkopt podzielić na dwie części. Jedną białą część posmarować gorącą masą, przykryć ciemnym biszkoptem, posmarować ponownie masą i przykryć jasnym biszkoptem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

239

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły