Sernik gotowany wg mojej teściowej
m7
Jedno z lepszych ciast, jakie jadłam. Na imprezę, na niedzielę, dla domowników i dla gości :)
1
4 / 1
Jedno z lepszych ciast, jakie jadłam. Na imprezę, na niedzielę, dla domowników i dla gości :)
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
100 mleko
1 kg ser biały
1 szczyp. sól
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. kakao decomorreno
2 łyżecz. cukier waniliowy
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. polewa czekoladowa
6 szt. jaja kurze całe
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka wiórki kokosowe
12.50 dag. masło
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Jajka wyparzyć, żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć bądź zmiksować na puszystą masę( cukier powinien być nie wyczuwalny). Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek, następnie mąkę ziemniaczaną, wymieszać( może być mikserem). Gdy uzyskamy jednolitą, gęstą masę, wówczas dodajemy do niej po łyżce piany z białek ciągle mieszając( teraz już ręcznie, bardzo delikatnie).
Biszkopt podzielić na dwie części, odpowiednio 1/3 i 2/3 ciasta. 2/3 ciasta rozsmarować na małej blaszce i upiec. 1/3 ciasta wymieszać delikatnie z kakao, rozsmarować na blaszce i upiec.
Ser biały mielony zmiksować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Z białek ubić pianę i dodać ją do masy serowej delikatnie mieszając. Najlepiej przygotowywać masę w garnku, żeby można było postawić go od razu na ogień. Po postawieniu na ogień mieszać delikatnie aż do zagotowania się. Masa powinna wówczas lekko wypuszczać bąbelki. Po zdjęciu z ognia dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszane z zimnym mlekiem. Po wymieszaniu masy postawić ją na ogień i ponownie zagotować.
Biały biszkopt podzielić na dwie części. Jedną białą część posmarować gorącą masą, przykryć ciemnym biszkoptem, posmarować ponownie masą i przykryć jasnym biszkoptem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi.