Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym

IwonaTiborska
Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym

0

0 / 0

Przepyszny sernik, który wciąga jak nic innego na świecie. Akcent truskawkowy w postaci dżemu Łowicz zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku, co przywołuje letnie wspomnienia.

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

500 dag. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. cukier

1 łyżecz. soda oczyszczona

200 g masło

0.50 szkl. miód

2 szt. jaja l

700 g ser twarogowy

150 g masło

1 szt. jajko

0.50 szkl. cukier

1 szt. budyń

0.75 łyżka mąka ziemniaczana

6 łyżecz. cukier

3 łyżecz. kakao decomorreno

25 g masło

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

1 opak. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy na szerokość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy. Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.

2

W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę.

3

Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.

4

Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów. Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.

5

W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami. Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły