Sernik Gotowany Na Miodowych Blatach Z Dżemem Truskawkowym
IwonaTiborska
Przepyszny sernik, który wciąga jak nic innego na świecie. Akcent truskawkowy w postaci dżemu Łowicz zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku, co przywołuje letnie wspomnienia.
0
0 / 0
Przepyszny sernik, który wciąga jak nic innego na świecie. Akcent truskawkowy w postaci dżemu Łowicz zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku, co przywołuje letnie wspomnienia.
17
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
500 dag. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. cukier
1 łyżecz. soda oczyszczona
200 g masło
0.50 szkl. miód
2 szt. jaja l
700 g ser twarogowy
150 g masło
1 szt. jajko
0.50 szkl. cukier
1 szt. budyń
0.75 łyżka mąka ziemniaczana
6 łyżecz. cukier
3 łyżecz. kakao decomorreno
25 g masło
1 opak. dżem łowicz 100% truskawka
1 opak. orzechy włoskie
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy na szerokość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy. Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.
W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę.
Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów. Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami. Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów.