0

Składniki

Blaty miodowe

500 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
0.5 Szklanki
cukier
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
200 Gramów
masło extra
0.5 Szklanki
miód
2 Sztuki
Jaja L

Sernik gotowany

700 Gramów
Ser twarogowy
150 Gramów
masło extra
1 Sztuka
jajko
0.5 Szklanki
cukier
1 Sztuka
Budyń
0.75 Łyżki
mąka ziemniaczana

Polewa czekoladaowa

3 Łyżeczki
ingridient
Kakao DecoMorreno
6 Łyżeczek
cukier
25 Gramów
masło extra

Dodatki

1 Opakowanie
ingridient
dżem łowicz 100% truskawka
1 Opakowanie
orzechy włoskie
Kalorie dla 1 porcji
0-100 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy na szerokość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy. Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.
  2. Masa serowa: 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. Kiedy się zagotuje, dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - mi tak się stało, na szczęście okazało się że wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) 3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. 4. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce razem z papierem do pieczenia, wykładamy na całość trochę dżemu/konfitury i na to 1/3 masy serowej i tak postępujemy aż do wykończenia blatów. Ostatni blat na wierzchu zostawiamy bez masy.
  3. Polewa czekoladowa: 5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy orzechami. Gotowe ciacho odstawiamy na co najmniej 24 h do zmięknięcia blatów. Smacznego !!!

Opis

Przepyszny sernik który wciąga jak nic innego na świecie ;) Akcent truskawkowy w postaci dżemu Łowicz zmiękczacza ciasto i nadaje mu delikatnego truskawkowego smaku, co przywołuje mi od razu lato na myśl i pyszne czerwone truskaweczki ;)

Podobne przepisy

Miodownik z kremem kakowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Miodownik z kremem kakowym

Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

Przepis
Średni Do 2 godz
Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

Sernik piernikowy

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik piernikowy

Sernik dyniowy na spodzie z brownie

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik dyniowy na spodzie z brownie

Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladow...

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladowym

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Tarta kakaowa z mango i bezą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Tarta kakaowa z mango i bezą

Kakaowa puszysta babka majonezowa

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Kakaowa puszysta babka majonezowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!