Sernik falowany
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sernik falowany](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975343108.jpeg&w=3840&q=75)
Sernik falowany to pyszne ciasto łączące delikatny sernik i ciasto kakaowe. Idealne do kawy lub herbaty.
0
0 / 0
Sernik falowany to pyszne ciasto łączące delikatny sernik i ciasto kakaowe. Idealne do kawy lub herbaty.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia (ciasto)
1 kostka margaryna zwykła (ciasto)
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa (ciasto)
1.50 szkl. cukier (ciasto)
1 szkl. cukier (masa)
1 szt. cukier wanilinowy (ciasto)
4 szt. jaja kurze całe (ciasto)
4 szt. jaja kurze całe (masa)
1 szt. budyń waniliowy
3 łyżka kakao (ciasto)
70 dag. ser biały (z kubełka)
0.50 kostka margaryna zwykła (masa)
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek a białka ubić na sztywna pianę. Żółtka, cukier i masło ubić na puch. Następnie, mieszając stopniowo dodawać ser i proszek budyniowy. Na koniec powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Margarynę, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolita masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlać ciasto, a na nie porcjami - masę serową.
Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni.