Sernik falowany
m7
Sernik falowany to pyszne ciasto łączące delikatny sernik i ciasto kakaowe. Idealne do kawy lub herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
348
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik falowany to pyszne ciasto łączące delikatny sernik i ciasto kakaowe. Idealne do kawy lub herbaty.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia (ciasto)
1 kostka margaryna zwykła (ciasto)
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa (ciasto)
1.50 szkl. cukier (ciasto)
1 szkl. cukier (masa)
1 szt. cukier wanilinowy (ciasto)
4 szt. jaja kurze całe (ciasto)
4 szt. jaja kurze całe (masa)
1 szt. budyń waniliowy
3 łyżka kakao (ciasto)
70 dag. ser biały (z kubełka)
0.50 kostka margaryna zwykła (masa)
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek a białka ubić na sztywna pianę. Żółtka, cukier i masło ubić na puch. Następnie, mieszając stopniowo dodawać ser i proszek budyniowy. Na koniec powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Margarynę, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać 5 łyżkami wody i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolita masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlać ciasto, a na nie porcjami - masę serową.
Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni.